Breaking news

Cod Roșu de inundații în patru județe din România

loading...

Administraţia Naţională “Apele Române” a extins codul roşu de inundaţii pe mai multe sectoarea ale unor râuri din Teleroman şi Olt cât și în localități din Ialomiţa şi Prahova.

 

inundatiiAdministraţia Bazinală de Apă Argeş-Vedea a instituit cod roşu local, până luni, la ora 12.00, pe Râul Câinelui, sectorul amonte SH Vârtoapele – confluenţa cu râul Vedea, judeţul Teleorman, pentru următoarele comune: Siliştea Gumeşti, Ciolăneşti, Necşeşti, Vârtoape, Călineşti şi Mavrodin.

Pe râul Vedea sectorul SH Buzeşti – SH Văleni, judeţul Olt, se menţine sun cod roşu, mai ales ca zona nu este apărată de lucrări de îndiguire. 

Autorităţile prahovene iau în calcul posibilitatea evacuării parţiale a unei cantităţi de apă din barajul de la Paltinu întrucât gradul de umplere a lacului de acumulare se apropie de limita maximă în urma ploilor, în această situaţie populaţia urmând să fie prevenită despre o eventuală viitură.

Potrivit datelor furnizate de Prefectura Prahova, sâmbătă, gradul de umplere al barajului de la Paltinu, pe Valea Doftanei, se apropie de 94 la sută, o parte din apa acumulată în baraj fiind folosită pentru producerea de energie electrică, însă autorităţile nu exclud posibilitatea ca barajul să fie parţial golit, situaţie în care este posibilă producerea unor viituri pe Valea Doftanei.

Sâmbătă, pentru judeţul Prahova a fost instituită o avertizate hidrologică cod roşu pentru râurile Teleajen şi Prahova, sectoarele aflate sub avertizare hidrologică fiind doar parţial îndiguite.

Potrivit celui mai recent bilanţ al Prefecturii Prahova, în ultimele 24 de ore ploile au provocat inundaţii şi alunecări de teren în 12 localităţi din acest judeţ.

Una dintre cele mai afectate localităţi este comuna Ceraşu unde, în urma unei alunecări de teren, circulaţia pe drumul comunal dintre satul Slon şi cătunul Rudari a fost întreruptă, 75 de familii rămânând izolate timp de aproximativ şase ore.

De asemenea, 70 de curţi, beciuri, subsoluri, dar şi trei case au fost inundate în localităţile Câmpina, Breaza, Vălenii de Munte, Lipăneşti, Cornu, Valea Călugărească, Bărcăneşti, Puchenii Mari, Râfov şi Boldeşti Scăieni.

Potrivit Prefecturii, la nivelul judeţului Prahova există mai multe regiuni considerate „posibile puncte critice”, respectiv zone în care ape precum Prahova, Teleajen, Cricovul Dulce, Cricovul Sărat s-ar putea revărsa şi care sunt îndeaproape monitorizate de către autorităţile locale.

Peste 160 de persoane au fost evacuate, sâmbătă şi duminică, din locuinţele afectate de inundaţii şi de alunecările de teren, informează Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Efectivele Ministerului Afacerilor Interne au intervenit, sâmbătă şi duminică, la 1.218 situaţii de urgenţă dintre care 111 misiuni ca urmare a fenomenelor meteorologice extreme din judeţele aflate sub avertizări meteorologice.

Începând de sâmbătă şi până duminică la ora 7.00, 164 de persoane au fost evacuate din locuinţele afectate de inundaţii şi de alunecările de teren. Totodată peste 1.500 de animale au fost salvate din calea apelor.

Se acţionează şi în acest moment cu peste 600 de pompieri, jandarmi şi poliţişti pentru evacuarea apei din locuinţele afectate de inundaţii în special în judeţele Olt şi Teleorman, precum şi pentru salvarea de vieţi omeneşti, bunuri şi animale, mai informează MAI.

Totodată, din cele 1.218 intervenţii, cele mai multe – 902 – au fost pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă. Echipajele de pompieri au intervenit, totodată şi pentru stingerea a 60 de incendii, precum şi în cazul a trei alunecări de teren.

O echipă operativă formată din specialişti ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Olt şi din reprezentanţi ai Prefecturii Olt a inventariat majoritatea zonelor unde apele au inundat terenuri şi curţi, autorităţile luând decizia ca în localitatea Movileni să intervină pentru a ridica mai multe diguri din saci de nisip şi să limiteze astfel efectele inundaţiilor.

Pârâul Dorofei a ieşit din matcă în dreptul localităţii Movileni, iar apele s-au revărsat în 65 de anexe gospodăreşti, fiind afectate de apele revărsate zece podeţe, 50 de hectare de teren arabil, o sută de hectare de păşuni şi zece hectare de păduri.

De asemenea, în satul Schitu au fost inundate 25 de hectare de teren arabil, în comuna Şerbăneşti apele au inundat 75 de curţi şi grădini ale localnicilor şi 650 de hectare de teren arabil, iar în comuna Valea Mare au fost inundate 75 de hectare de teren arabil.

În cursul zilei de 19 aprilie, doi militari şi un autocamion DAC din cadrul Brigăzii 325 Caracal au acţionat în sprijinul populaţiei, în localităţile Schitu şi Şerbăneşti din judeţul Olt, pentru transportul apei potabile.

Astăzi, 20 aprilie, 17 militari şi un autocamion DAC aparţinând Regimentului 51 Artilerie Mixtă Slobozia acţionează, începând cu ora 11.00, pentru întărirea digului din localitatea Adâncata, judeţul Ialomiţa.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata