Breaking news

Cod galben și portocaliu de inundații pe mai multe râuri din țară

loading...

Hidrologii au emis luni, o nouă avertizare de cod galben și portocaliu de inundații, valabilă de astăzi, ora 18:00 – 02.10.2013, ora 10:00. În acest interval sunt prognozate creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri  din bazinele hidrografice menţionate, cu depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE şi de INUNDAŢIE.

inundatii tulceaSe menţine COD GALBEN pe râurile din bazinele hidrografice: Timiş superior şi pe afluenţii săi din bazinul superior, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna (judeţul Caraş Severin), Jiu superior şi afluenţii săi (judeţele Hunedoara, Gorj şi Mehedinţi).

Se instituie COD GALBEN începând cu data de 30.09.2013 ora 20:00 pe Desnăţui, pe afluenţii de stânga ai Jiului şi pe cursul mijlociu al Jiului (judeţele Gorj şi Dolj), pe afluenţii Oltului inferior (judeţele Vâlcea şi Olt), pe Vedea şi afluenţii săi (judeţele Olt, Argeş şi Teleorman), pe afluenţii Argeşului inferior (judeţele Argeş, Dâmboviţa şi Giurgiu), pe afluenţii Ialomiţei  (judeţul Prahova) şi pe Călmăţui (judeţul Brăila).

Se instituie COD PORTOCALIU începând cu data de 30.09.2013 ora 23:00 pe râurile din spaţiul hidrografic Dobrogea (judeţele Constanţa şi Tulcea).

Echipele A.N. Apele Române vor lua măsuri pentru asigurarea tranzitării undelor de viitură posibile în condiții de siguranță, prin atenuarea viiturilor în acumulări. Totodată, vor asigura colectarea datelor hidrologice conform regulamentului în vigoare, precum și transmiterea lor în timp a rapoartelor operative.

Totodată, conducerea ANAR a dispus întărirea monitorizării liniilor de apărare și pregătirea utilajelor pentru intervenție, acolo unde va fi cazul. De asemenea, se va menține în permanență legătura cu IJSU și cu autoritățile locale.

Administraţia Naţională „Apele Române” atenționează populația să evite trecerile cu vehicule prin vaduri (direct prin râu). Persoanele surprinse de ploi torenţiale să nu se adăpostească în nici un caz sub poduri pentru că pot fi surprinşi de viitură. Utilajele aflate în apropierea albiilor trebuie să fie retrase, iar în cazul acumulărilor piscicole  – baraje mici, trebuie să fie verificată funcţionalitatea echipamentelor de evacuare a apelor mari.

De asemenea, autorităţile trebuie să intervină în special în zona podurilor şi a podeţelor îndepărtând acolo unde este cazul, materialele lemnoase, vegetaţie şi plutitori, care ar putea obtura secţiunile de scurgere ale râurilor.

De asemenea, autorităţile locale trebuie să fie pregătite pentru a asigura starea de permanenţă la sedii.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata