Breaking news

Cod galben de ploi și inundații în județele Olt și Mehedinți

loading...

Judeţele Olt și Mehedinţi sunt din nou sub atenţionări de cod galben și portocaliu de inundații și ploi abundente.

inundatiiAdministraţia Naţională de Meteorologie şi Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, a emis marți atenţionări şi avertizări hidro-meteorologice periculoase. Potrivit avertizărilor primite, judeţul Mehedinţi se află, începând de astăzi, 13 mai a.c., ora 23.00 şi până în data de 15 mai  a.c., ora 18.00, sub atenţionare meteorologică COD GALBEN, fenomenele vizate fiind ploi însemnate cantitativ, instabilitate atmosferică. Totodată în intervalul  14.05.2014 ora 00:00 – 14.05.2014 ora 09:00 se instituie COD GALBEN  pe râurile Drincea, Jiu şi afluenţii săi , umând ca în perioada 14.05.2014 ora 09:00 – 16.05.2014 ora 18:00 aceste râuri să se afle sub atenţionare hidrologică COD PORTOCALIU, fiind  posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE şi ale COTELOR DE INUNDAŢIE.

În scopul evitării producerii unor situaţii de urgenţă, ca urmare a manifestării fenomenelor hidro-meteorologice periculoase, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Drobeta” al judeţului Mehedinţi a transmis înştiinţări tuturor comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă (CLSU) din judeţul Mehedinţi, dar şi reprezentanţilor instituţiilor cu rol în gestionarea acestor fenomene periculoase, pentru a lua măsurile ce se impun în astfel de situaţii.

Comitetele locale pentru situaţii de urgenţă (CLSU) au obligaţia de a avertiza populaţia aflată în zonele vulnerabile sau expuse riscului la inundaţii, de a analiza situaţiile potenţiale de pericol şi de a institui serviciul de permanenţă la sediul primăriei, de a pregăti şi verifica forţele şi mijloacele pentru intervenţie de la nivelul localităţilor, de a îndepărta materialele ce pot obtura cursurile de apă, de a supraveghea permanent, pe durata avertizării, a podurilor, podeţelor şi altor secţiuni înguste de pe cursurile de apă, în scopul evitării blocării cu plutitori, de a afişa măsurile ce trebuie luate de fiecare cetăţean pentru a-şi apăra viaţa şi bunurile din gospodărie, dar şi de a menţine un contact permanent cu operatorii de distribuţie a energiei electrice.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Matei Basarab” al județului Olt a fost informat de Sistemul de Gospodărire a Apelor Olt, că începând de mâine, 14 mai, ora 09.00 până în data de 16 mai, ora 18.00, se instituie Cod Galben ce vizează creșteri de debite cu posibile depășiri ale cotelor de atenție, pe unii afluenți ai Oltului inferior, râul Vedea și pârâul Călmățui.

Cursurile de apă pe care se pot produce aceste fenomene sunt: pârâul Cungrea Mare, pârâul Teslui-Oltean, pârâul Teslui-Muntean, pârâul Beica, pârâul Iminog, pârâul Ștreangu, pârâul Strehareți, pârâul Sterpu, pârâul Cungrea Mică, pârâul Mamu, pârâul Oltișor, pârâul Jugălia, pârâul Dârjov, pârâul Urlătoarea, râul Vedea, pârâul Plapcea, pârâul Vedița, pârâul Ciorâca, pârâul Ceptura, pârâul Negrișoara, pârâul Șuica, pârâul Dorofei, pârâul Călmățui și pârâul Călmățui Sec.

De asemenea, a fost emisă o atenționare meteorologică Cod Galben începând de miercuri, 14 mai, ora 12.00 până în data de 15 mai, ora 18.00, ce vizează ploi însemnate cantitativ și cantități de apă ce pot depăși local 25-30 l/mp și izolat 50-60 l/mp

Atenționările au fost trimise către toate Comitetele Locale pentru Situații de Urgență din județ și instituțiile care fac parte din Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. S-a dispus asigurarea permanenței la sediile primăriilor, avertizarea populației din zonele de risc la inundații, monitorizarea permanentă a cursurilor de apă, verificarea spațiilor stabilite pentru adăpostire și cazarea, la nevoie a cetățenilor evacuați, respectiv pentru depozitarea bunurilor materiale ale acestora și transmiterea către Centrul Operațional al I.S.U. Olt a situațiilor de urgență apărute în zona de competență.

Având în vedere atenționările meteorologice COD GALBEN precum și atenționarea/avertizarea hidrologică COD GALBEN nr. 28 din 12.05.2014 privind   producerea unor fenomene meteo periculoase (ploi însemnate cantitativ și instabilitate atmosferică pe unele râuri), pentru a preîntâmpina producerea unor situații grave, la nivelul județului Sibiu s-au format grupe mixte pentru executarea unor misiuni de recunoaștere  în zonele potențial a fi afectate, precum și în zonele limitrofe. Grupele mixte sunt constituite din specialiști ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Cpt. Dumitru Croitorul” al județului Sibiu, Sistemului de Gospodărire a Apelor Sibiu, Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului,  Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare –  Filiala judeţeană Sibiu și  Inspectoratului de poliție al județului Sibiu.

Efectivele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Sibiu sunt pregătite să intervină oportun pentru consolidarea digurilor cu saci de nisip sau alte materiale și evacuarea populației, animalelor, a bunurilor aflate în pericol, precum și pentru limitarea și înlăturarea eventualelor efecte negative.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata