Breaking news

Ciobanii au invadat Parlamentul României din cauza legii care-i lasă fără câini la stână

loading...

Ciobanii au dat năvală în Parlamentul României, nervoși că aleșii neamului îi lasă fără câini la stână și le interzic pășunatul timp de patru luni pe an. Ciobanii au forțat cordonul de securitate, s-au îmbrâncit cu jandarmii și au pătruns în curtea Casei Poporului, dorind să ajungă în birourile senatorilor și deputaților.

ciobani la parlamentCirca 4000 de ciobani au făcut prăpăd marți în București din cauza legii care îi lasă fără câini la stână.

Legea care îi lasă fără câini la stână pe motiv că omoară vânatul, i-a adus la București pe ciobanii din România. Supărați pe parlamentari pentru că le limitează numărul de câini care să le păzească oile, ciobanii s-au îmbrâncit cu jandarmii, au rupt gardul de protecție și au dat năvală în curtea Parlamentului ca să poată ajunge în birourile parlamentarilor.

Protestatarii se împotrivesc noilor reglementări intrate în vigoare în Legea vânătorii şi a fondului cinegetic, care interzice înfiinţarea, întreţinerea sau recoltarea culturilor agricole, fără asigurarea protecţiei faunei de interes cinegetic.

Protestul a fost organizat de mai multe asociaţii de crescători de animale din România, în special de către Agrostar şi Asociaţia crescătorilor şi exportatorilor de bovine, ovine, porcine din România. Potrivit organizatorilor, la manifestaţie ar fi urmat să participe 3.000 de persoane.

Potrivit Legii vânătorii şi fondului cinegetic, adoptată în 2006, ciobanii de la şes pot deţine un singur câine de pază la stână, cei de la deal pot avea doi câini, iar cei de la munte trei câini. La articolul 23 legea prevede: “(1) În scopul gestionării durabile a faunei cinegetice, se interzic: (…) k) permiterea însoţirii turmelor şi cirezilor de către câini însoţitori al căror număr este mai mare de 3 în zona de munte, de 2 în zona de deal şi de 1 la câmpie; în acest număr se includ şi câinii care asigură paza stânei (…)”.

Legea a fost modificată în vara acestui an, dar nu şi articolul referitor la câinii care care însoţesc turmele sau cirezile. Legea vine acum şi cu amenzi de până la 1.500 de lei, pentru încălcarea prevederilor referitoare la numărul de câini pe care îi pot deţine crescătorii de oi.

După ce ciobanii au reuşit să intre în curte, o delegaţie a acestora a fost invitată să meargă la discuţii la Comisia de agricultură.

După circa opt ore, ciobanii și-au încheiat protestele, dar au amenințat că se vor întoarce dacă nu se modifică legea.

 

Protestatarii au avut ciocniri cu jandarmii, care au încercat să îi oprească să pătrundă în curtea Parlamentului. În busculada creată în încercarea manifestanţilor de a intra în curtea Parlamentului, un jandarm a folosit un spray lacrimogen.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Eneche, jandarmul a folosit sprayul pentru a se apăra, fiindu-i rupt un deget în busculada creată. În urma incidentului, jandarmul a fost dus la spital.

În timpul protestului, traficul rutier a fost restricţionat în perimetrul bulevardul Libertăţii – Piaţa Naţiunile Unite – Parc Izvor – bulevardul Tudor Vladimirescu – Calea 13 Septembrie, potrivit unui comunicat al Brigăzii Rutiere a Capitalei.

Jandarmeria a aplicat o amendă de 20.000 de lei organizatorului protestelor de la Palatul Parlamentului, la care au luat parte peste 3.000 de crescători de oi, precum şi alte şase amenzi de câte 500 de lei pentru participanţi, pentru ”instigarea şi recurgerea la acţiuni violente”.

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat, marţi seară la Antena 3, că legea nu se poate modifica prin OUG decât ulterior, punctual, cu un proiect de lege.

Senatoarea Cristiana Anghel a mers, marţi la crescătorii de oi care protestează la Palatul Parlamentului, cu mai multe hârtii care, susţine ea, ar fi o propunere a legii contestate de ciobani, iar în timpul discuţiilor i-a spus unui cioban care a rupt foile: ”Eşti prost?”.

Cristiana Anghel a încercat să le arate protestatarilor câteva foi despre care a susţinut că sunt o propunere de abrogare a legii contestate de ei, însă crescătorii de oi i-au spus că nu de hârtii au nevoie.

La un moment dat, unul dintre protestatari a rupt foile şi altul a început să strige, spunându-i senatoarei: ”Nu e lege asta, nu e lege”, iar Cristiana Anghel a replicat: ”Esti prost?”.

”Suntem proşti toţi, doamnă, toţi”, a spus ciobanul, în timp ce altul i-a spuns senatoarei: ”Doamna dragă, de ce ne jigniţi?”, Cristiana Anghel răspunzând: ”Pentru ca a rupt hârtia”.

Potrivit modificărilor legislative, promulgate recent de Klaus Iohannis, ciobanii vor putea deţine la şes un singur câine de pază la stângă, cei de la deal vor avea doi câini, iar cei de la munte trei câini. Legea vine acum şi cu amenzi, de până la 1.500 de lei.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata