Breaking news

Cinci români și-au pierdut viața în urma cutremurului devastator din Italia

loading...

Crește numărul românilor morți în cutremurul din Italia. Potrivit datelor furnizate de Ministerul Afacerilor Externe, noul bilanț indică decesul a cinci români în timp ce alte 18 sunt date disprăute.

cutremur italiaNumărul morților crește de la o oră la alta în Italia. Bilanțul provizoriu făcut public de autoritățile italiene indică peste 250 de morți, dintre care cinci unt români.

Potrivit ultimelor informații obținute din Italia, a fost confirmat decesul altor trei cetăţeni români în urma seismului survenit la data de 24 august 2016 pe teritoriul Italiei.

”La acest moment, numărul cetățenilor români care și-au pierdut viața în urma cutremurului este de cinci persoane. În ceea ce privește semnalările privind cetățenii români dați dispăruți, numărul cazurilor înregistrate până la acest moment este de 18 persoane. Verificările sunt în derulare. În continuare, echipa consulară mobilă aflată pe teren acționează în coordonare cu autoritățile italiene și întreprinde toate demersurile necesare pentru a stabili dacă printre victime se află și alţi cetățeni români”, se arată în comunicatul de presă al MAE.

Verificările complexe sunt efectuate de echipele consulare mobile atât în baza informațiilor oficiale furnizate de către autoritățile italiene cât și a celor primite din partea familiilor celor dispăruți.

În continuare, echipele consulare mobile aflate pe teren acționează în mod coordonat, mențin legătura permanentă cu autoritățile italiene și întreprind toate demersurile necesare pentru a verifica şi confirma, pe toate canalele disponibile, situația persoanelor de cetăţenie română declarate dispărute până la acest moment. Totodată, ambasadorul României în Italia se află la fața locului, coordonând acțiunile echipelor consulare mobile, asigurând, în același timp, contactul cu factorii de decizie, la nivel regional.

În cadrul demersurilor de asistenţă consulară, una dintre echipele consulare mobile s-a deplasat la mai multe adăposturi care găzduiesc cetățeni români afectați de seism, pentru a verifica situația acestora. Cu această ocazie au fost eliberate, pe loc și în regim de gratuitate, documente de călătorie celor care au solicitat repatrierea.

În cadrul acțiunilor complexe de protecție și asistență consulară, ministrul afacerilor externe a dispus activarea, de urgență, a Fondului special aflat la dispoziția Celulei de criză pentru suportarea costurilor aferente repatrierii corpurilor neînsufleţite ale cetăţenilor români care şi-au pierdut viaţa în seismul produs în Italia, în măsura în care familiile şi/sau aparţinătorii direcţi vor solicita acest lucru.

Ministerul Afacerilor Externe reamintește că cetățenii români afectați pot solicita asistență consulară la următoarele numere de telefon: Ambasada României în Italia – (0039) 06 835 233 58 și (0039) 06 835 233 56,  Consulatul General al României la Bologna – (0039) 051 5872120 și (0039)  051 5872209, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

La operaţiunile de salvare din Italia iau parte 5.400 de pompieri, poliţişti, angajaţi ai protecţiei civile şi funcţionari ai primăriilor din localităţile afectate, cărora li s-au alăturat sute de voluntari.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata