Breaking news

CFR Călători își îmbolnăvește de cancer, pasagerii, pentru că folosește vagoane căptușite cu azbest

loading...

De ani de ani de zile, zeci de vagoane ale CFR Călători care au în componență azbest, o substanţă cancerigenă extrem de periculoasă, transportă milioane de pasageri, fără ca aceștia să știe de acest risc.

trenuri cancerigeneCFR Călători își îmbolnăvește de cancer, pasagerii, întrucât folosește de ani de zile, vagoane fabricate în Franța, ce conțin azbest, o substanţă cancerigenă extrem de periculoasă, interzisă în toată Uniunea Europeană din 2005.

Acest lucru a ieșit la iveală în urma unei investigații realizată de postul de știri Antena 3. Și asta pentru că vagoanele au ajuns la reparații la fabrica din Craiova, în urmă cu o lună, unde specialiștii au depistat substanța cancerigenă. În urma difuzării reportajului, CFR Călători a remis un comunicat de presă în care precizează că s-au prelevat probe și se așteaptă rezultatul oficial

CFR Călători a contractat o firmă specializată care a prelevat probe din vagoanele la care se face referire în dezbaterea despre posibila existență a unor substanțe pe bază de fibre de azbest. În momentul de față, aceste probe se află la analiza chimică într-un laborator specializat. După primirea rezultatelor se va acționa conform prevederilor legale în vigoare”, se precizează în comunicatul de presă al CRF, remis exclusivNEWS.ro.

Începând cu 2006, CFR Călători a început să aducă, din Franţa, vagoane folosite. Pe atunci, CFR Călători era condus de Alexandru Noapteş, cel care nu şi-a putut demonstra o parte din avere la sesizarea Agenţiei Naţionale de Integritate, avere care a fost confiscată.

În 2006, la cârma Ministerului Transporturilor s-au aflat democrat liberalii Gheorghe Dobre şi Radu Berceanu. În total, 38 de garnituri a câte trei vagoane au ajuns pe şinele din România în următorii ani.

Este vorba despre rame electrice Z6100, cunoscute în rândul pasionaţilor ca “franţuzoaicele”. Sună frumos, doar că, la fabricare, vagoanele au fost căptuşite cu azbest. O substanţă cancerigenă interzisă pe teritoriul Uniunii Europene din 2005, iar în Franţa încă din 1997.

Potrivit prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, aceste particule de azbest se depun în plămâni şi dau o serie de reacţii de apărare care merg de la formaţiuni benigne, aşa zisele plăgi de azbest, până la formaţiuni maligne.

Trenurile periculoase încă circulă în România, timp în care sute de mii navetişti care circulă de ani de zile cu trenul, se află într-un pericol imens de a face cancer, fără ca măcar să ştie acest lucru.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata