Breaking news

Nicolae Ceaușescu ar fi împlinit azi 96 de ani

loading...

Nicolae Ceauşescu, fost preşedinte al României timp de 24 de ani, ar fi împlinit azi, vârsta de 96 de ani. Ceaușescu s-a născut pe 26 ianuarie 1918 la Scornicești în județul Olt.

autobiografia lui nicolae ceausescuNicolae Ceaușescu, cel mai longeviv conducător din istoria României, a fost un fiu de țăran, născut într-o familie cu zece frați, în satul Scornicești, actualmente oraș, din județul Olt.

La vârsta de 11 ani, după absolvirea a patru clase, Ceaușescu pleacă la București, unde se angajează ca ucenic de cizmar. Maistrul său, Alexandru Săndulescu, membru activ al PCR, l-a inițiat pe Ceaușescu în misiuni conspirative.

Din cauza manifestațiilor pro comunism, Nicolae Ceaușescu a fost băgat de mai multe ori la închisoare, ultima dată fiind condamnat la doi ani de carceră la închisoarea Doftana unde a fost bătut crunt de colegii de celulă pentru că îi mâncase mâncarea altui deținut. Din cauza acelei bătăi crunte, Ceaușescu a devenit bâlbâit.

A pornit de jos în Partidul Comunist și grație inteligenței native, Ceaușescu a ajuns primul om al formațiunii comuniste și implicit președintele României.

La trei zile de la moartea lui Gheorghiu-Dej, în martie 1965, Ceaușescu preia funcția de secretar general al Partidului Muncitoresc Român.

La 28 martie 1974, Marea Adunare Națională instituie funcția de președinte al Republicii Socialiste România, iar Nicolae Ceaușescu este ales în unanimitate și devine astfel primul președinte al României. Prin politica sa externă, condusă cu abilitate, a încercat să se elibereze de dominația sovietică, atrăgând simpatia și aprecierile unor mari lideri politici ca Charles de Gaulle și Richard Nixon.

În anii „Epocii Ceaușescu” se construiesc Metroul din București, Canalul Dunăre-Marea Neagră, zeci de mii de noi blocuri de locuințe. Numai că ritmul accelerat al reformelor și al industrializării României a avut un preț, plătit scump de populație. Pentru a putea plăti datoria externă, Ceaușescu a introdus raționalizarea, reducerea curentului și a căldurii în apartamente, care a dus în mod inevitabil la înfometarea populației întrucât cea mai mare parte a producției agricole mergea la export.

În primăvara lui 1989, Ceaușescu reușește să achite întreaga datorie externă a României în cuantum de 10 miliarde de dolari.

Regimul Ceaușescu nu avut doar părți rele. În acea perioadă s-au născut mari campioni ai sportului românescu precum: Nadia, Gheorghe Hagi, Ilie Năstase, Ion Țiriac.

Însă înfometarea populației, regimul dictatorial draconic care îngrădea libertatea de exprimare și călătoria în alte țări, reprimarea intelectualilor care se opuneau regimului, a făcut ca în decembrie 1989, regimul comunist să cadă după o revoltă începută la Timișoara.

La 22 decembrie 1989, printr-un decret al CFSN semnat de Ion Iliescu, a fost constituit Tribunalul Militar Excepțional. La 25 decembrie 1989, în ziua de Crăciun, soții Nicolae și Elena Ceaușescu au fost judecați în cadrul unui simulacru de proces și condamnați la moarte de Victor Atanasie Stănculescu. Soții Ceaușescu au fost executați la câteva minute după pronunțarea sentinței.

Ceaușescu rămâne unic în istoria României și a politicii mondiale, prin felul în care a reușit să ajungă președinte deși avea doar patru clase.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata