Breaking news

Sfaturi pentru prima ta experiență de unul singur la volan

loading...

Bucuria primei experiențe la volanul mașinii, de unul singur, se poate transforma, din cauza emoțiilor și a euforiei momentului, într-o tragedie. Pentru a preîntâmpina un astfel de deznodământ îți spunem ce trebuie să faci când pornești la drum de unul singur.

prima experienta la volanSpecialiștii rutieri susțin că nimic nu poate aduce experiența la volan, mai repede decât șofatul fără însoțitor. Chiar dacă la început se vor face greșeli, acestea vor fi observate și corectate mult mai repede decât dacă există un însoțitor în dreapta care să dea indicații. Este recomandat ca primele drumuri fără însoțitor să se facă pe distanțe mici, noaptea, când traficul este mult redus, urmate la ceva timp de drumuri pe timp de zi pe arterele cunoscute.

Nu este de ajuns să ai un permis de conducere pentru a spune că poți să te urci de unul singur la volanul mașinii, pentru prima dată, fără să ai vreo grijă.

Este indicat ca șofatul fără însoțitor să aibă loc cât mai curând după obținerea permisului, chiar de la primul drum.

Că să înveți să conduci este nevoie de multă practică, adică de multe ore de condus efective. Să manevrezi o mașină e relativ ușor, dar aptitudinea de a anticipa o situație periculoasă în trafic, necesită ani de practică și mii de kilometri de șofat.

În general, șoferii tineri au tendința de a alege marje de siguranță care sunt prea mici. Acest fenomen este o consecință a faptului că tind să-și supraestimeze aptitudinile și să subestimeze complexitatea situațiilor cu care se pot confrunta în trafic. Atunci când faci aceste alegeri, ca șofer începător, trebuie să-ți lași marje de siguranță mai mari, pentru a compensa lipsa de experiență.

Atunci când pleci la drum pe distanțe mai lungi și pe trasee pe care nu le cunoști e bine să te dotezi cu un GPS, instrucțiunile de folosire ale unui GPS le găsești pe www.gpsnavi.ro.

Pentru a trece cu bine peste experiența primului condus de unul singur, îți recomandăm să urmez câteva sfaturi:

– să îți verifici actele personale cât și cele ale mașinii, ca să eviți o amendă inutilă.

– dacă plănuiești să ieși din județ, este necesar să îți cumperi rovinietă.

– alimentarea cu combustibil suficient pentru drumul ce urmează a fi parcurs.

– să ai asupra ta o sumă de bani și un telefon mobil în caz de probleme cu mașina să poți lua legătura cu familia.

– să ignori șoferii agresivi care de semnalizează fie pentru a depăși când nu este cazul fie pentru a merge cu viteză mai mare.

– să acorzi atenție sporită semnelor și indicatoarelor rutiere.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata