Breaking news

CCR: Traian Băsescu nu are imunitate

loading...

Judecătorii Curţii Constituţionale a României au stabilit pe 21 mai 2014 că Traian Băsescu nu are imunitate și că poate fi cercetat penal pentru ceea ce spune și ce face, cu excepția declarațiilor politice.

basescu - ccrPotrivit deciziei CCR din 21 mai 2014, când judecătorii au soluționat conflictul de natură juridică dintre Ponta și Băsescu, preşedintele României se bucură de aceeaşi imunitate că şi parlamentarii. Cu alte cuvinte poate fi cercetat penal pentru faptul că a șantajat-o și amenințat-o pe senatorul PSD, Gabriela Vrânceanu Firea.

În considerentele deciziei 284 din 21 mai 2014, semnată în unanimitate, inclusiv de Daniel Morar, fostul şef al DNA, omul care i-a inventat imunitate absolută, se arată că preşedintele României răspunde în aceleaşi condiţii că şi parlamentarii pentru orice fapta săvârşită în perioada exercitării funcţiei, care nu are legătură cu opiniile politice, scrie luju.ro.

…”De altfel, în ceea ce priveşte limitele dreptului de exprimare, Legea fundamentală prevede la art.72 alin.(1), având că titlu marginal „Imunitatea parlamentară”, potrivit căruia „Deputaţii şi senatorii nu pot fi traşi la răspundere juridică pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului”. În conformitate cu dispoziţiile art.84 alin.(2) din Constituţie, „Preşedintele României se bucură de imunitate. Prevederile articolului 72 alineatul (1) se aplică în mod corespunzător”. Analizând semnificaţia juridică a instituţiei imunităţii, Curtea constată că această este o garanţie constituţională, o măsură de protecţie juridică a mandatului, care are menirea să asigure independenţa titularului mandatului faţă de orice presiuni exterioare sau abuzuri. Garanţia prevăzută la art.72 alin.(1) din Constituţie încurajează titularul mandatului în adoptarea unui rol activ în viaţă politică a societăţii, întrucât înlătura răspunderea juridică a acestuia pentru opiniile politice exprimate în exercitarea funcţiei de demnitate publică. Însă, titularul mandatului rămâne răspunzător, conform legii, pentru toate actele şi faptele săvârşite în perioada în care a exercitat funcţia publică şi care nu au legătură cu voturile sau opiniile politice”.
“Rămâne” să răspundă în faţă legii la fel că şi parlamentarii”, se precizează în decizia nr.284 din 21 mai 2014 a CCR.

Conform practicii perpetuate de ani de zile, deciziile Curţii Constituţionale sunt valabile nu numai în ceea ce priveşte dispoziţiile din dispozitiv, ci şi în privinţa celor expuse în considerente (motivare).

Decizia CCR îi loveşte în plin pe preşedintele Traian Băsescu, dar şi pe şefii marilor parchete, printre care se numără chiar şi actualul judecător Daniel Morar, care au inventat conceptul de imunitate absolută pentru Traian Băsescu, blocând astfel toate dosarele penale ale acestuia.

Așadar Daniel Morar a inventat o imunitate care să-l protejeze pe Băsescu, ceea ce intră la favorizarea infractorului.

Înalta Curte a cerut pe 20 iunie 2014, Curţii Constituţionale să se pronunţe în ceea ce priveşte imunitatea preşedintelui statului, în dosarul în care senatorul Gabriela Firea îl acuză pe Traian Băsescu de şantaj şi ameninţare.

Senatorul PSD Gabriela Firea a depus, la începutul lunii aprilie, la Parchetul Înaltei Curți, o plângere penală pe numele lui Băsescu, pentru ameninţare şi şantaj, după ce acesta i-a transmis, la Realitatea TV, că s-ar putea să nu-şi mai găsească soţul acasă, dacă nu stă în banca ei.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata