Breaking news

CCR obligă Senatul să publice în Monitorul Oficial decizia în cazul Dan Șova

loading...

Senatul României este obligat de Curtea Constituțională să publice în Monitorul Oficial, decizia de respingere a cererii DNA, cu privire la încuviințarea reținerii și arestării senatorului PSD, Dan Șova. În privința  solicitării Președinetului Iohannis, privind existența unui conflict juridic între Senat și justiției, CCR a dat aviz negativ.

dan sova - dnaCCR a analizat miercuri, cele trei sesizări depuse de CSM, PNL și Klaus Iohannis, cu privire la votul din Senat, în ceea ce privește refuzul încuviințării reținerii și arestării lui Dan Șova.

După ce au respins sesizarea lui Iohannis și a PNL, judecătorii CCR au decis să oblige Senatul României să publice în Monitorul Oficial, hotărârea luată în cazul senatorului Șova.

”În şedinţa din ziua de 8 aprilie 2015, Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit.e) din Constituţia României şi ale art.34-35 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a examinat cererea formulată de Preşedintele României privind soluţionarea conflictului juridic de natură constituţională dintre Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Consiliul Superior al Magistraturii, pe de o parte și Parlamentul României, respectiv Camera Deputaților și Senat, pe de altă parte. În urma deliberărilor, cu unanimitate de voturi, Curtea a constatat că nu există un conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Consiliul Superior al Magistraturii, pe de o parte, şi Parlamentul României, respectiv Camera Deputaţilor şi Senatul, pe de altă parte, generat de omisiunea Camerei Deputaţilor şi a Senatului de a modifica dispozițiile art.24 din Legea nr.96/2006 privind statutul deputaților și al senatorilor, respectiv dispozițiile art.173 din Regulamentul Senatului”, se arată în comunicatul de presă al CCR.

În aceeași zi, Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit.e) din Constituţia României şi ale art.34-35 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a examinat cererea formulată de Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii privind soluționarea conflictului juridic de natură constituțională dintre Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Senatul României.

”În urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, Curtea a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Senatul României, declanşat de refuzul acestuia din urmă de a redacta şi publica hotărârea care atestă rezultatul votului dat în Plenul Senatului. Senatul are obligaţia de a redacta hotărârea adoptată în şedinţa Plenului din 25 martie 2014 prin care atestă rezultatul votului cu privire la cererea de încuviinţare a arestării senatorului Dan-Coman Şova, de a comunica hotărârea autorităţilor publice competente şi de a o publica în Monitorul Oficial al României”, se precizează în comunicatul CCR, remis exclusivNEWS.ro.

În aceeaşi şedinţă, Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit.c) din Constituţia României şi al art.27 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a luat în dezbatere sesizarea referitoare la neconstituționalitatea prevederilor art.173 din Regulamentul Senatului, sesizare formulată de un număr de 43 senatori.

În urma deliberărilor, cu unanimitate de voturi, Curtea Constituțională a respins, ca devenită inadmisibilă, sesizarea de neconstituționalitate având ca obiect dispozițiile art.173 din Regulamentul Senatului.

Senatorul Șerban Nicolae, cel care a reprezentat Senatul la CCR, a declarat miercuri, la Antena 3, că el nu înțelege decizia Curții cu privire la existența unui conflict juridic între Senatul României și CSM, din moment ce deciziile luate de forul legislativ nu vot fi contestate la CCR decât de Președintele Senatului României și de către un grup de 25 de senatori.

În privința obligării Senatului de a publica în Monitorul Oficial, ”hotărărea de respingere” în cazul Șova, senatorul Șerban Nicolae spune că nu se poate așa ceva întrucât Senatul nu a luat nicio hotărâre în cazul lui Dan Șova, precizând că forul legislativ nu publică în Monitorul Oficial procese verbale de ședință ale plenului.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata