Breaking news

CCR: Mora Akos Daniel trebuie demis din funcția de senator

loading...

CCR a decis miercuri că Mora Akos Daniel trebuie să își piardă mandatul de senator, ca urmare a deciziei definitive de incompatibilitate stabilită de Înalta Curte.

Mora Akos DanielPe 31 octombrie, la solicitarea ANI, Consiliul Superior al Magistraturii a reclamat la CCR, Senatul României, întrucât nu îl demite pe senatorul USL, Mora Akos Daniel, declarat incompatibil.

Azi, CCR a decis să accepte sesizarea CSM și să decidă demiterea senatorului.

Agenția Națională de Integritate s-a adresat Consiliului Superior al Magistraturii în vederea analizării posibilității sesizării Curții Constituționale în scopul soluţionării conflictului juridic de natură constituţională dintre autorităţile publice, în conformitate cu dispozițiile art. 24 din Legea nr. 317/2004. A.N.I. a solicitat în mod repetat Senatului României să dispună cu celeritate aplicarea prevederilor legale, ca urmare a Deciziei definitive și irevocabile nr.6289/24.09.2013 a Înaltei Curți de Casație și Justiție în cazul senatorului Mora Akos Daniel.

ANI a pelat la CSM, după ce Comisia Juridică, de numiri, disciplină, imunități și validări din cadrul Senatului României nu a aplicat sancțiunea disciplinară de revocare din funcție a senatorului Mora Akos Daniel, în ciuda unei deciziii definitive și irevocabile a instanței, considerând că această speță nu este de competența Senatului.

Drept urmare, CSM a depus la CCR o sesizare privind un conflict juridic de natură constituţională între Senat și Înalta Curte.

Astăzi, 31 octombrie 2013, preşedintele Consiliului  Superior al Magistraturii, în temeiul dispoziţiilor art. 146 lit. e) din Constituţia României, republicată, ale art. 34 şi următoarele din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale art. 24 alin. (3) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, a sesizat Curtea Constituţională cu o cerere de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională în ceea ce priveşte refuzul Senatului României de a pune în executare Decizia nr.  6289/24.09.2013, definitivă şi irevocabilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, prin care s-a stabilit starea de incompatibilitate a domnului senator Mora Akos Daniel”, se arată în comunicatul de presă al CSM, remis exclusivNEWS.ro.

Pe 16 octombrie 2013, în unanimitate, membrii Comisiei Juridice din Senat au decis că solicitarea Agenţiei Naţionale de Integritate adresată Senatului privind constatarea demiterii de drept din calitatea de senator a lui Daniel Mora nu este de competenţa acestei Camere.

Comisia juridică, în unanimitate, a constatat că solicitarea Agenţiei Naţionale de Integritate nu se referă la mandatul de senator al domnului Daniel Mora şi, în consecinţă, nu este de competenţa Senatului să se pronunţe. (…) Această chestiune nu e o problemă ce ţine de competenţa Senatului. Dacă citiţi Constituţia, se referă la incompatibilitate care intervine în legătură cu mandatul de senator, ceea ce nu este cazul domnului Mora. Probabil că este o slăbiciune a legii, dar în acelaşi timp este şi o chestiune care a ţinut cumva şi de înfiinţarea Agenţiei, în sensul că dintr-o dată, la momentul înfiinţării, Agenţia a avut de controlat foarte multe astfel de situaţii. Nu a putut însă să le constate pe toate, într-un timp util, astfel încât să intervină în timpul mandatului respectiv”, a spus atunci preşedintele Comisiei juridice a Senatului, liberalul Tudor Chiuariu.

ANI a constatat că Mora, fost consilier judeţean de Mureş, s-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât SC Moragroind SRL, societate în cadrul căreia acesta deţinea funcţia de director şi calitatea de asociat, a încheiat contracte de execuţie a unor lucrări în valoare totală de 15.689.344 de lei cu unităţi aflate sub autoritatea Consiliului Judeţean Mureş şi cu alte unităţi administrativ-teritoriale din judeţ.

Acum Senatul României trebuie să pună în aplicare, de îndată decizia judecătorilor CCR.

loading...
1 Comentariu
  1. Ludusanu Constantin spune

    Ce titlu de idioti. De exemplu…daca Basescu era declarat incompatibil cu functia de capitan de vas acum 20 de ani…iar instantele judecatoresti romane decideau astazi acest lucru ar fi normal sa-si piarda presedintia? K asa ar fi normal daca se respecta cererea ANI in cazul Mora. Sa-si piarda functia de consilier….nu k cineva vrea ca PNL sa aiba un parlamentar in minus 😉

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata