Breaking news

CCR l-a validat pe Klaus Iohannis în funcția de Președinte al României

loading...
0 2

Curtea Constituţională a validat vineri, rezultatul alegerilor prezidenţiale şi a alegerii lui Klaus Iohannis funcţia de preşedinte al României.

iohannis ccrÎn cadrul unei ședințe solemne, transmisă live pe internet, și la care a participat și Traian Băsescu, CCR a anunțat validarea alegerii lui Klaus Iohannis în funcţia de preşedinte.

După intonarea imnului național al României, Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a citit actul de validare a rezultatului alegerilor, un exemplar fiindu-i înmânat apoi preşedintelui ales.

După care, actul de validare a rezultatului alegerilor fiindu-i înmânat preşedintelui ales, Klaus Iohannis.

Înainte de ședința solemnă, Curtea Constituţională a adoptat, în unanimitate, două hotărâri, una pentru validarea rezultatului alegerilor prezidenţiale, iar cea de a doua pentru validarea alegerii în funcţia de preşedinte a lui Klaus Iohannis.

Iohannis, a declarat, vineri, în faţa membrilor CCR, la ceremonia de validare a mandatului, că va fi un şef de stat care respectă Constituţia ”în litera şi spiritul ei”.

”Vreau să vă spun cu toată fermitatea azi, aici, că voi fi preşedintele care respectă Constituţia în litera şi spiritul ei. Voi demonstra ce am vrut să spun când m-am prezent în faţa electoratului cu afirmaţia « Vreau să reconectez preşedintele României la Constituţie»Dincolo de aceste lucruri însă, cred că preşedintele României, prin viziunea cu care vine, trebuie să inspire naţiunea română iar prin comportamentul public pe care îl va avea – să devină un etalon al societăţii române. Vă mulţumesc tuturor. Mulţumesc încă o dată aici tuturor cetăţenilor României care au votat pe 2 şi pe 16 noiembrie şi, evident, în mod deosebit, tuturor celor care m-au votat pe mine. A fost un vot puternic şi foarte clar. Îi asigur pe toţi că l-am înţeles. Viziunea mea pe care am prezentat-o s-a întâlnit în mod fericit cu aşteptările românilor.Le spun românilor încă o dată azi, aici, cu ocazia validării rezultatului alegerilor, că se poate, se poate construi o Românie prosperă şi puternică. Nu se poate nici de azi pe mâine, nici peste noapte. Vom construi România lucrului bine făcut în timp şi pas cu pas. În acest cadru festiv şi în faţa Curţii Constituţionale daţi-mi voie câteva cuvinte legate de Constituţia României şi preşedintele României: avem o Constituţie care e bună. Este sigur nevoie de o revizuire a Constituţiei din diferite motive pe care nu vreau să le enumăr acum, dar se impun anumite modificări şi pentru a o aduce în acord cu stări de fapt, dar şi pentru a elimina unele incertitudini”, a spus Iohannis.

Preşedintele ales Klaus Iohannis a declarat că după 25 de ani de la Revoluţie s-a încheiat, în acest moment, o etapă, iar românii, prin votul pe care l-au dat la alegerile prezidenţiale, un spus foarte clar: ”Stop şi de la capăt”.

”Este acesta, desigur, un moment festiv. Dar, în acelaşi timp, vreau să remarc că acum, după 25 de ani de la Revoluţie, se încheie o etapă şi iată românii prin votul lot au spus foarte clar: «Stop şi de la capăt»”, a sps Iohannis.

El a arătat că priveşte cu toată răspunderea drumul ”greu care ne aşteaptăŢ şi la capătul căruia se află ”România prosperă şi puternică”.

Preşedintele Băsescu a declarat că în societate şi în politica românească există încă există destule resurse pentru pasul înapoi, fiind misiunea fundamentală a preşedintelui să facă să se meargă înainte pe drumul fixat.

“Am constatat, în două mandate, deci într-un interval de 10 ani, că se vor găsi întotdeauna în societatea românească, în mass-media românească, germenii pasului înapoi şi, uneori, trebuie să forţezi la limită Constituţia pentru a te opune. Pentru că românii îşi doresc o ţară modernă. Sunt instituţii care s-au modernizat şi nu am nicio reţinere să o spun, instituţiile care, într-un fel sau altul, au ţinut de preşedintele României au făcut paşi înainte, dar avem prea multe instituţii care, din cauza jocului politic la nivel guvernamental, încă nu sunt reformate”, a spus Băsescu la ceremonia de la CCR.

BEC a finalizat joi procesul-verbal privind centralizarea rezultatelor votului din turul II al prezidenţialelor, potrivit căruia Klaus Iohannis este declarat câştigător al scrutinului.

Klaus Iohannis a obţinut 6.288.769 voturi valabil exprimate, iar Victor Ponta 5.264.383 voturi, conform procesului-verbal întocmit de Biroul Electoral Central.

Numărul total al alegătorilor care s-au prezentat la urne este de 11.719.344, dintre care 10.042.721 au votat la secţia de votare în a cărei rază teritorială domiciliază, pe listele electorale permanente, 1.569.668 au votat în altă localitate decât cea de domiciliu, iar 106.955 cu urna mobilă. Din totalul voturilor, 11.553.152 au fost valabil exprimate, iar 166.111 au fost nule. Numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente a fost de 18.280.994.

Pe 21 decembrie 2014, Klaus Iohannis va depune jurământul de învestitură în funcția de Președinte al României, în Parlamentul României și își va intra în drepturi din 22 decembrie până pe 22 decembrie 2019.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata