Breaking news

CCR își bate joc de Victor Ponta și judecă conflictul cu Băsescu abia pe 9 iulie

loading...

CCR face în continuare jocurile murdare ale lui Băsescu și decide să analizeze reclamația premierului Ponta, cu privire la mandatul de reprezentare la Consiliul European, abia după două săptămâni de la încheierea acestuia.

ponta ataca ccrCCR își arată încă odată slugărnicia față de Traian Băsescu. Zegrean a stabilit că va analiza împreună cu colegii săi judecători, reclamația lui Ponta cu privire la conflictul juridic de natură constituţională, între el și Băsescu, abia pe 9 iulie 2014. Și asta în condițiile în care Consiliul European se desfășoară în perioada 26-27 iulie 2014.

Premierul Victor Ponta a redactat, marţi, o scrisoare în cere judecătorilor Curţii să constate existenţa unui conflict juridic de natură constituţională generat de faptul că şeful statului îşi “arogă atribuţii şi competenţe” care aparţin Guvernului, având în vedere că a decis să reprezinte el România la o reuniune a Consiliului European în care problemele de pe agendă ar fi trebuit susţinute de către Guvern.

Premierul nu contestă dreptul preşedintelui de a reprezenta România, ci modul “discreţionar şi arbitrar” în care a ales să colaboreze cu Guvernul şi Parlamentul, fără să ceară elemente de mandat şi fără să se consulte cu aceste instituţii.

Premierul arată că, în 26 iunie, va avea loc la Bruxelles reuniunea Consiliului European, a cărei agendă va fi axată, în exclusivitate, pe stabilirea priorităţilor pentru următorii cinci ani ai Comisiei Europene, al cărei mandat începe în noiembrie 2014, şi că a cerut mandat preşedintelui având în vedere că agenda de discuţii este fixată pe creştere economică, competitivitate, crearea de locuri de muncă şi definirea unor linii strategice pe aria de libertate, securitate şi justiţie.

Preşedintele României nu a delegat primului-ministru atribuţia de reprezentare a statului român la Consiliu, deşi subiectele de pe ordinea de zi ţin în totalitate de atribuţiile constituţionale ale Guvernului. Mai mult decât atât, preşedintele României nu a solicitat elemente de mandat pentru participarea sa la reuniunea Consiliului European, demers în opinia mea necesar, având în vedere subiectele de pe agenda de lucru. De altfel, nici Guvernul şi nici Parlamentul nu au fost informate şi nici consultate asupra poziţiei pe care preşedintele României o va susţine la reuniunea Consiliului European din luna iunie. Acest lucru face parte din principiul cooperării dintre autorităţile statului, a loialităţii acestei cooperări şi era absolut necesar să fi fost făcut pentru a se stabili pozitia României. Ori în acest caz toate cele trei autorităţi publice au atribuţii şi răspunderi concrete, numai ele împreună reprezentând suveranitatea poporului“, afirmă Ponta în scrisoare.

Premierul mai afirmă în sesizarea către CCR că atribuţiile preşedintelui sunt exprese şi limitativ prevăzute în Constituţie, precum numirea Guvernului, consultarea Guvernului, participarea la şedinţele Guvernului, dizolvarea Parlamentului, referendumul naţional, politica externă, apărarea, textul constituţional fiind foarte precis atunci când stabileşte “funcţiunile” şefului statului, iar orice extrapolare a acestora încalcă sau adaugă la actul fundamental al sţatului român.

În consecință, Ponta cere Curţii să constate că preşedintele trebuia să delege prim-ministrului atribuţiile de reprezentare a ţării la reuniunea Consiliului European din această săptămână, cu argumentul că problemele de pe agendă ţin în totalitate de atribuţiile Guvernului, şi arată că în Constituţie nu există prevederi care să confere “dreptul exclusiv” al preşedintelui de a reprezenta România la astfel de reuniuni.

Numai că pe 9 iulie, indiferent ce va decide CCR, va fi tardiv și fără rost, întrucât Băsescu merge de unul singur la Bruxelles pe 26 și 27 iunie și decide în numele României, de capul său, fără să aibă mandat și fără să se consulte cu Parlamentul și Guvernul României.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata