Breaking news

CCR încurcă demiterea lui Traian Băsescu

loading...

Magistrații CCR fac în continuare legea în România și încurcă ițele demiterii lui  Băsescu.

Marți, Curtea Constituțională a decis cu unanimitate de voturi că un referendum de demitere al Președintelui este valid doar dacă la vot sunt prezenți 50%+1 din numărul celor înscriși în listele electorale.

În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a constatat că Legea pentru modificarea art.10 din Legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului este constituţională în măsura în care asigură  participarea la referendum a cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru”, se arată în comunicatul de presă al CCR, remis exclusivNEWS.ro.

Decizia CCR intră în vigoare doar după publicarea acesteia împreună cu motivarea, în Monitorul Oficial. După acest parcurs legea, legea merge spre promulgare. Dacă este promulgată de Președintele României și mai apoi publicată în Monitorul Oficial, abia atunci își produce efectele juridice.

Dacă această lege a referendumului în varianta CCR, intră în vigoare înainte de 29 iulie 2012, referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu poate fi validat doar dacă la vot s-au prezentat 9.150.298 de români.

Decizia CCR este menită să împiedice demiterea lui Traian Băsescu. În 2007 nu s-a impus un prag electroal privind prezența minimă la vot pentru validare.

Controversata decizie a CCR de marți, poate duce la următorul scenariu: peste opt milioae de români să voteze pentru demiterea lui Băsescu, însă pentru că la vot nu s-au prezentat minim 9.150.298 de români, referendumul să fie invalidat.

Atunci apare întrebarea: În acest caz, care ar mai fi legitimitatea lui Traian Băsescu în funcția de Președinte al României?

loading...
1 Comentariu
  1. radu spune

    Nu-i corecta decizia. Daca la alegeri nu se pune o asemenea conditie, atunci de ce se pune la demitere. Procedura de la demitere trebuie sa fie identica cu cea de la alegere.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata