Breaking news

CCR: Băsescu a diminuat rolul premierului și nu și-a exercitat bine funcția de mediator

loading...

Judecătorii Curții Constituționale au dat vineri un aviz cu privire la cererea de suspendare a lui Traian Băsescu. Decizia CCR este ambiguă și nu precizează dacă Băsescu trebuie suspendat sau nu.

Judecătorii CCR se spală pe mâini în privința suspendarii lui Traian Băsescu. Magistrații au analizat și judecat fiecare dintre cele șapte capete de acuzare din cererea de suspendare a USL.

La două dintre capitole, CCR recunoaște cu jumătate de gură că Băsescu a încălcat Constituția. Iată care sunt cele două situații în care Curtea se pronunță în favoarea suspendării lui Băsescu:

La capitolul I din propunerea de suspendare, se susţine că „Preşedintele a uzurpat rolul Prim-ministrului și s-a substituit în atribuțiile constituționale ale Guvernului.”

Decizie CCR: Faptul că Preşedintele României, prin comportamentul său politic, şia asumat public iniţiativa luării unor măsuri economico-sociale, înainte ca acestea să fie adoptate de către Guvern, prin asumarea răspunderii, poate fi reţinut ca o încercare de a diminua rolul şi atribuţiile primului ministru. De aceea, această atitudine imputată domnului Traian Băsescu nu poate fi încadrată în conceptul „opinii şi opţiuni politice”, astfel cum acesta a fost stabilit de Curtea Constituţională prin Avizul consultativ nr.1 din 5 aprilie 2007, potrivit căruia Preşedintele României poate, în virtutea prerogativelor şi a legitimităţii sale, să exprime, să formuleze observaţii şi critici cu privire la funcţionarea autorităţilor publice şi a exponenţilor acestora.

La capitolul VI din propunerea de suspendare, se susţine că „Președintele a încălcat sistematic principiul neapartenenței politice a persoanei care ocupă funcția prezidențială și a abandonat rolul constituțional de mediator în stat și în societate.”

Decizie CCR: În legătură cu aceste susţineri, Curtea reţine că faptele concrete menţionate mai sus, imputate Preşedintelui, îmbracă forma unor conflicte cu ceilalţi participanţi la viaţa politică. Cât priveşte declaraţiile sus-menţionate ale domnului Traian Băsescu, Curtea reţine că acestea pot fi caracterizate ca opinii politice, pentru care Preşedintele României rămâne responsabil, din punct de vedere politic şi moral, în faţa electoratului şi a societăţii civile. Referitor la rolul Preşedintelui României, prevăzut de art.80 din Constituţie, Curtea constată că domnul Traian Băsescu nu şi-a exercitat cu maximă eficienţă şi exigenţă funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.

Avizul Curții Constituționale este pur consultativ și a fost trimis Parlamentului României, care nu este obligat să țină cont de acesta.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata