CCR a stabilit că legea bugetului de stat pe 2015 este constituțională

loading...

Curtea Constituţională a României a respins luni, contestația PNL cu privire la legea bugetului de stat pe 2015. Astfel că bugetul merge spre promulgare la Președintele României, Klaus Iohannis.

pnl - ccr - buget 2015CCR a stabilit, luni, că Legea bugetului de stat pe 2015 este perfect constituţională și poate fi promulgată.

Judecătorii CCR au respins astfel sesizarea PNL care a invocat printre motive lipsa unei strategii fiscal-bugetare şi faptul că proiectul trebuia înaintat de Guvern Parlamentului până la 15 noiembrie.

“Nu putem să inventăm noi sancţiuni pentru faptele Guvernului sau ale Parlamentului. (…) Nu putem stabili noi sancţiuni pentru nedepunerea la timp a Legii bugetului. (…) Trimitem legea la Preşedinţie pentru promulgare”, a spus Augustin Zegrean, președintele CCR.

Parlamentarii PNL au sesizat în 22 decembrie Curtea Constituţională cu privire la legea bugetului de stat pe 2015, la o zi după ce a fost adoptată de Parlament, cu 339 de voturi “pentru” şi 141 “împotrivă”.

PNL a arătat, în sesizarea de neconstituţionalitate, că proiectul legii bugetului de stat trebuia înaintat de Guvern Parlamentului până la 15 noiembrie.

,,Înainte de orice aș spune că declarațiile prim—ministrului Victor Ponta referitoare la pensionari, la eventuala neplată a salariilor și altor binefaceri ale teleguvernării PSD-iste sunt manipulatorii, demagogice și extrem de periculoase prin populismul lor. În campania electorală, Victor Ponta spunea că dacă va ajunge Președinte, Klaus Iohannis va tăia pensiile, iar după campanie a recunoscut că a exagerat! Ce să credem despre asemenea declarații necugetate? Victor Ponta este ultimul care poate acuza PNL că nu se preocupă de viața pensionarilor când sunt convins că toți oamenii din această țară știu că guvernarea liberală le-a dublat pensiile și le-a asigurat prin creșterea economică un trai bun. Victor Ponta vorbește de pericole pentru pensionari, dar nu le spune că principalul vinovat pentru neadoptarea la timp a bugetului este el și guvernul pe care-l conduce pentru că a preferat să stea în campanie electorală în loc să-și îndeplinească atribuțiile legale. Este clar că Victor Ponta își imaginează că prin diversiuni și populisme de doi lei poate schimba percepția publică asupra unui guvern incompetent și iresponsabil. Ceea ce este regretabil este faptul că în ciuda voinței poporului exprimată în 16 noiembrie, Victor Ponta nu a înțeles că cetățenii își doresc un alt mod de a face politică, nu a înțeles să fie cinstit, sincer și să respecte populația acestei țări, care merită să aibă o lege constituțională a bugetului”, a declarat deputatul PNL Eugen Nicolăescu, Vicelider al Grupului PNL din Camera Deputaților.

Grupurile Parlamentare ale PNL și PDL atrag atenția asupra faptului că Legea Bugetului de Stat pentru anul 2015 este neconstituțională deoarece, înainte de toate, nu au fost respectate dispozițiile art.35 alin. (4) din Legea 500/2002 privind finanțele publice, care arată că „după însușirea de către Guvern a proiectelor legilor bugetare și de buget, prevăzute la alin. (31) acesta le supune spre adoptare Parlamentului, cel mai târziu până la data de 15 noiembrie a fiecărui an”.

„Este pentru prima dată în istoria României când Guvernul în funcție se prezintă în fața Parlamentului cu o improvizație, cu un proiect de buget construit pe genunchi, fapt dovedit de întârzierile prelungite cu care ni l-a înaintat spre dezbatere, dar și de aberațiile care se regăsesc în document și care copiază ţintele nerealiste ale bugetului din 2014. Prin iresponsabilitatea de care a dat dovadă, Guvernul Ponta a arătat din nou lipsă de respect față de societatea civilă, pe care a privat-o de o dezbatere reală și transparentă și de posibilitatea de a influența alocările resurselor bugetare conform nevoilor reale care există în societate și nu conform nevoilor proprii ale PSD. În al doilea rând, Legea Bugetului de stat pentru anul 2015 încălcă principiul constituțional al legalității deoarece nu are ca fundament o lege anuală de aprobare a strategiei fiscal-bugetare pentru intervalul 2015-2017 și pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal bugetar pentru anul 2015. Astfel, identificăm o dublă încălcare a legislației în materie fiscal-bugetară. Prima încălcare a legii de către Guvernul României este aceea referitoare la termenul până la care trebuia depusă strategia fiscal-bugetară și limitele plafoanelor de cheltuieli în Parlament, respectiv 31 iulie 2014, Guvernul înregistrând la Parlament proiectul de lege în data de 13 decembrie 2014, după ce l-a adoptat în data de 12 decembrie 2014. A doua încălcare a Legii 69/2010 rezultă din faptul că proiectul de buget trebuia fundamentat pe conținutul strategiei fiscal-bugetare 2015-2017 și ale legii privind aprobarea limitelor plafoanelor specificate în cadrul fiscal-bugetar pentru anul 2015.Toată această situație ne determină să susținem că Guvernul României a încropit pe ultima sută de metri proiectul bugetului de stat pentru anul 2015, fiind conștient că încalcă legea, iar majoritatea parlamentară a votat un buget de stat construit pe fraudă la lege”, se arată în comunicatul de presă al PNL, remis exclusivNEWS.ro.

Urmare a deciziei de azi a CCR, legea bugetului de stat pe 2015 poate merge spre promulgare la Președintele Klaus Iohannis și poate intra în vigoare la 1 ianaurie 2015.

420 0
loading...
No Comment

Lasă un comentariu

*

*