Breaking news

CCR a decis că votul prin corespondență este constituțional

loading...

Judecătorii Curții Constituționale dau undă verde votului prin corespondență, întrucât au constatat că legea nu încalcă Constituția României.

ccrCurtea Constituțională a respins miercuri, contestația depusă de parlamentarii ALDE și UNPR, cu privire la legea votului prin corespondență.

”În ziua de 18 noiembrie 2015, Plenul Curții Constituționale, învestit în temeiul art.146 lit.a) din Constituția României și al art.15 din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, s-a întrunit pentru a soluționa, în cadrul controlului anterior promulgării, obiecția de neconstituționalitate formulată de un număr de 50 deputați aparținând Grupului parlamentar al Uniunii Democrate Maghiare din România, Grupului parlamentar ALDE, Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat și neafiliați referitoare la neconstituționalitatea Legii privind votul prin corespondență, precum și modificarea și completarea Legii 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente. În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate formulată şi a constatat că dispoziţiile Legii privind votul prin corespondență, precum și modificarea și completarea Legii nr.208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente sunt constituţionale în raport cu criticile formulate. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Președintelui României”, se arată în comunicatul de presă al CCR, remis exclusivNEWS.ro.

Iohannis a declarat, miercuri, la Bratislava, că legea votului prin corespondenţă este “promulgabilă” şi că, dacă sunt definitivate toate procedurile, o va promulga joi după-amiază, când revine la Bucureşti.

Legea a fost adoptată în 28 octombrie de Camera Deputaţilor, forul decizional. Pe 19 septembrie, şi Senatul a adoptat proiectul de lege.

În 3 noiembrie, ALDE a anunţat că grupul său parlamentar de la Senat, alături de grupul UDMR, senatori de la UNPR şi PSD, respectiv, un senator independent au depus la Curtea Constituţională o contestaţie la legea votului prin corespondenţă.

Camera Deputaţilor a adoptat legea în forma propusă de Comisia de cod electoral, fiind prevăzut ca acest tip de vot să fie aplicat doar la alegerile parlamentare.

Proiectul de lege adoptat de Senat stabilea că votul prin corespondenţă se aplica şi pentru alegerile prezidenţiale şi europarlamentare, dar reprezetanţii PSD au propus ca acest vot să fie doar pentru alegerile parlamentare, în timp ce UDMR dorea ca acest tip de vot să fie valabil doar pentru scrutinul prezidenţial.

 

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata