Breaking news

Prefectul din Galați, arestat preventiv pentru abuz în serviciu

loading...

Cătălin Emanoil Bocăneanu, prefect al județului Galați, a fost arestat preventiv, vineri, sub acuzația de abuz în serviciu, trafic de influență și șantaj.

Cătălin Emanoil Bocăneanu

Magistrații Tribunalului Galați au admis vineri seară, cererea procurorilor DNA privind arestarea preventivă pentru 29 de zile a prefectului de Galați, Cătălin Emanoil Bocăneanu.

Procurorii DNA spun că: La data de 1 august 2013, Cătălin Emanoil Bocăneanu a exercitat amenințări și presiuni asupra unei persoane din conducerea Direcției Județene pentru Evidența Persoanei Galați pentru a o determina să accepte angajarea în instituție a unei anumite persoane, o prietenă a soției inculpatului. Pentru a asigura câștigarea concursului de angajare a persoanei respective, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin l-a determinat pe învinuitul Chirnoagă Tudorel, președintele comisiei de concurs, să-i remită acesteia subiectele, prin intermediul învinuitului Topală Bogdan-Valentin, înainte de susținerea concursului.

În cursul anului 2013, Cătălin Emanoil Bocăneanu a efectuat demersuri astfel încât să se asigure că o anumită firmă care avea un contract cu Direcția Județeană pentru Evidența Persoanei Galați va primi contravaloarea contractului, în condițiile în care Instituția Prefectului Județului Galați nu gestiona fondurile acestei unități, ci Consiliul județean Galați.

În schimbul demersurilor făcute, Bocăneanu Emanoil Cătălin a pretins firmei respective montarea unor produse (cadă pentru duș, baterie duș), bunuri despre care a solicitat să nu apară pe devizul de lucrări și a pretins și o sumă de bani din contravaloarea contractului, bani pe care urma să-i primească după virarea contravalorii contractului în contul firmei executante.

Cu ocazia derulării concursului pentru ocuparea funcției de inspector șef al Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Galați, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin, în calitate de membru al comisiei, s-a implicat activ în sprijinirea unui candidat pentru ca acesta să fie declarat câștigător în urma concursului care s-a desfășurat în luna august 2013. Totodată, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin l-a determinat pe un alt candidat din cadrul Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Ialomița să nu-și valorifice corect cunoștințele în vederea ocupării funcției pentru care candida. Anterior, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin, fiind deja prefect al județului Galați, primise în repetate rânduri, de la candidatul pe care l-a sprijinit, produse alimentare și băuturi.

În perioada 2012 – 2013, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin în calitate de prefect, uzând de prerogativele funcției deținute, a determinat angajați din cadrul Direcției Județene pentru Evidența Persoanei Galați, să-i prelungească unei angajate a unității suspendarea din activitate, sens în care, în mod repetat a primit de la aceasta sume de bani prin intermediul fiicei ei.

În cursul anului 2013, la solicitarea învinuitului Topală Bogdan, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin a intervenit, în două situații pe lângă pe lângă ofițeri ai Poliției Rutiere Galați, astfel încât subordonatul său să fie sancționat doar cu avertisment pentru depășirea limitei de viteză, pentru neacordarea de prioritate la trecerea de pietoni, respectiv să i se înlăture sancțiunea de suspendare a permisului de conducere.

În perioada august – septembrie 2013, și-a exercitat prerogativele conferite de funcția deținută, traficându-și influența pentru a-i asigura unui administrator de societăți comerciale accesul la conducerea Direcției Regionale de Finanțe Galați, pentru rezolvarea unor probleme ale firmelor, primind pentru aceste intervenții, în repetate rânduri, produse alimentare.

În interesul aceluiași administrator, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin a contactat în mod repetat o persoană din conducerea unei unități siderurgice, în scopul asigurării desfacerii de produse pe platforma combinatului, acceptând și primind diverse produse alimentare în schimb.

În perioada august-octombrie 2013, pe fondul reorganizării structurilor județene ale Finanțelor Publice, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin, folosindu-se de prerogativele conferite de funcția deținută, a exercitat intervenții repetate pe lângă un factor de decizie, în scopul asigurării menținerii în funcții a patru persoane, în condițiile în care au fost vătămate alte persoane care îndeplineau condițiile legale pentru ocuparea acelor posturi.

În perioada 2012 – 2013, a impus unei persoane cu funcție de conducere din subordine ca, pentru interesul său propriu, să achiziționeze din banii Direcției județene pentru Evidența Persoanei Galați, mai multe bunuri.

După o pleiadă de acuzații care demonstrează că prefectul se credea stăpânul județului Galați, procurorii DNA l-au reținut vineri, pentru 24 de ore, urmând ca acesta să fie prezentat cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile la Tribunalul Galați.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata