Breaking news

Cartele de unică folosinţă la RATB

loading...

ratbRegia Autonomă de Transport Bucureşti (RATB) şi-a propus să înlocuiască biletele de hârtie cu cartele de unică folosinţă, care pot fi încărcate cu minimum două şi maximum zece călătorii.

În scurt timp, toţi cei care au nevoie de serviciile RATB vor plăti 4,2 lei – echivalentul unui euro – pentru două călătorii cu autobuzul, troleibuzul sau tramvaiul. Concret, călătorul trebuie să plătească la centrele de vânzare cel puţin 4,2 lei: 2,6 lei – două călătorii urbane şi 1,6 lei – taxa de card, dacă vrea să circule o dată sau de două ori. Cine are de umblat mai mult, va scoate din buzunar 14,6 lei (contravaloarea a zece călătorii).

Locuitorii sectorului 4, din cartierul Berceni, folosesc în paralel cardul multiplu şi biletele clasice, asta pentru că operaţiunea a început deja pe liniile troleibuzelor 73, 74 şi 77. De la 1 februarie, însă, cei care călătoresc cu mijloacele de transport din acest sector şi n-au portofel electronic (abonament) vor fi nevoiţi să-şi cumpere cardul multiplu, care se aruncă după folosire.

Purtătorul de cuvânt al RATB, Mihai Vlădărău, susţine că astfel va elimina frauda. „Biletele de hârtie nu pot fi înregistrate în sistem, adică nu se ştie pe ce rute se folosesc, la ce ore. Or, unul dintre obiectivele noastre e să adaptăm necesarul de autovehicule la necesarul de transport”.

Bucureştenii sunt îndemnaţi să-şi ia portofel electronic, ce poate fi încărcat cu sume între 2,5 şi 50 de lei şi poate fi utilizat aproximativ patru ani. Spre deosebire de acesta, noile cartele de unică folosinţă nu pot fi folosite şi la metrou.

Conform programului de dezvoltare al RATB, biletele de hârtie trebuiau să dispară din Capitală de la 1 ianuarie 2010, însă acest lucru va fi amânat cu câteva luni, pentru a le da timp călătorilor să se familiarizeze cu noul sistem.

Cristina Nenciu

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata