Breaking news

Deputații au dat undă verde la eutanasierea maidanezilor

loading...

Deputații au dat undă verde eutanasierii maidanezilor care nu își găsesc un stăpân. Dacă legea nu este contestată la CCR și Băsescu o promulgă, primarii pot începe campaniile de eutanasiere.

eutanasiere cainiProiectul de lege privind reglementarea statutului animalelor fără stăpân, a fost adoptat marţi de plenul Camerei Deputaţilor cu 266 de voturi pentru, 23 de voturi împotrivă şi 20 de abţineri.

Potrivit noii legi, dacă după 14 zile de la prinderea unui câine de pe stradă și aducerea lui în adăpost, nu este revendicat sau adoptat, gratuit, autoritatea locală poate decide eutanasierea câinilor sau prelungirea şederii lor în adăpost, cu condiţia să aibă resurse financiare pentru întreţinerea padocurilor.

Câinii nerevendicaţi sau neadoptaţi vor fi eutanasiaţi, în baza unei decizii emise de către o persoană împuternicită în acest sens de către primar, în termenul stabilit prin această decizie. Termenul va fi stabilit avându-se în vedere capacităţile de cazare şi disponibilităţile bugetare. Acest termen poate fi modificat motivat. Decizia de eutanasiere se emite pentru fiecare câine în parte, după ce se constată că au fost parcurse toate etapele prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă”, se arată în noul act normativ.

Potrivit proiectului de lege adoptat de Camera deputaţilor, Consiliile locale, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucureşti, au obligaţia de a înfiinţa, în funcţie de necesităţi, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a actului normativ, servicii specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân.

Serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân înfiinţate la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale vor gestiona baza de date organizată la nivelul acestora.

Reexaminarea Legii pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, ca urmare a Deciziei Curţii Constituţionale nr.1 din 11 ianuarie 2012, a fost adoptat marţi de plenul Camerei Deputaţilor în calitate de Cameră decizională, urmând ca proiectul să fie propus şefului statului pentru promulgare.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata