Breaking news

Călușarii au jucat în 30 de localități din Oltenia

loading...

Călușarii au respectat tradiția și în acest an, de Rusalii ei au luat la pas 30 de localități din Oltenia unde au jucat călușul, obicei străvechi practicat în ziua de Rusalii.

1CalusariiTradiţie încă vie în aproximativ 38 de comune din judeţ, jocul căluşului este practicat de cete formate din aproximativ 7-9-11 căluşari şi câte un mut, care colindă uliţele satului şi joacă în curţile localnicilor ce îi răsplătesc cu mâncare şi vin.

Costumele căluşarilor sunt albe, împodobite cu betele colorate, batiste cusute în casă, pălăriile au mărgele şi panglici colorate. Cea mai importantă recuzită a căluşarilor este steagul, o prăjină lungă de 4-5 m, în vârful căreia se leagă plante (usturoi, pelin) şi un prosop cusut, în care se pune sare. Steagul se poartă de căluşari tot timpul jocului.

Nelipsit din mijlocul jocului este omul mascat, numit mut. El are un rol foarte important în mijlocul căluşarilor. Explicaţia apariţiei mutului în jocul căluşeresc este, conform muzeografului Rada Ilie, aceea că, având în vedere că obiceiul se practică vara, în perioada marilor călduri şi că mişcările jocului sunt foarte repezi, atunci când dădeau semne de oboseală căluşarii, intervenea mutul, cu diferite mişcări hazlii, dându-le un timp de repaus jucătorilor.

Căluşul este practicat numai de Rusalii, timp de trei zile, cât ţinea în vechime sărbătoarea.

În această perioadă sunt interzise muncile la câmp sau activităţile în gospodărie, oamenii merg la biserică, ascultă slujbele religioase şi în vechime purtau cu ei în permanenţă pelin şi usturoi. Perioada Rusaliilor este considerată una de intensă comunicare între lumea viilor şi a morţilor.

Obiceiurile de Rusalii privesc atât viaţa omului, cât şi pe cea a animalelor, dar şi viaţa câmpurilor şi a semănăturilor, având şi un caracter agrar, a precizat muzeograful Elena Deleanu. De aceea, căluşarii erau duşi în casă, în oborul oilor şi grajdul vitelor, în lanurile de grâu, pentru a alunga ielele, despre care se credea că îşi făceau apariţia de Rusalii.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata