Breaking news

Câinele Max determină Ministerul Apărării să schimbe legea în cazul animalelor trecute în rezervă

loading...
0 4

Ministrul Mircea Dușa a reacționat prompt la cazul câinelui erou, abandonat de Armată, pentru că s-a îmbolnăvit, fără să-i asigure costul tratamentului. Legea privind animalele aflate în serviciul Armatei, va fi schimbată grație cazului câinelui erou, Max, prezentat duminică, la emisiunea Secvențial de la Antena 3.

cainele erou maxDupă ce a defilat trei ani la rând la parada militară de 1 decembrie și după ce a salvat militarii români din Afganistan, câinele Max, s-a îmbolnăvit de Dirofilaria și a fost trecut în „rezervă” de Armată. Mai exact, câinele erou a fost abandonat de statul români pe motiv că nu mai avea bani pentru a suporta costul tratamentului.

Duminică, 7 decembrie 2014, Adrian Ursu a prezentat în cadrul emisiunii sale, “Secvenţial” de la Antena 3, povestea lui Max. Câinele a venit în platoul emisiunii alături de custodele său, doamna Hanea, care-l îngrijește de trei luni.

Max este doar în custodia femeii care-l îngrijește întrucât din cauza legi absurde, câinele este trecut în evidențele Armatei drept obiect de inventar și este bun de dat la casat după ”pensionare”, fără să permită adopția animalelor aflate în serviciul militar.

După ce cazul a fost prezentat de Antena 3, Ministrul Apărării, Mircea Dușa a reacționat rapid la această nedreptate și a dispus crearea unei comisii care să modifice legea cu privire la animalele de serviciu.

„Ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, a dispus luni, 8 decembrie, constituirea unui colectiv de lucru care să elaboreze, până la sfârşitul acestei săptămâni, un set de acte normative cu caracter intern (norme şi instrucţiuni) privind utilizarea în M.Ap.N. a animalelor de serviciu. De asemenea, la nivelul Departamentului pentru relaţia cu Parlamentul şi informare publică a fost desemnat un grup de experţi care să realizeze, împreună cu alte structuri ce deţin animale de serviciu, un proiect de lege privind gestionarea şi utilizarea acestora în condiţiile respectării legislaţiei europene referitoare la protecţia animalelor”, se arată în comunicatul de presă al Ministerului Apărării.

Max, câinele-veteran al Armatei Române, a fost diagnosticat cu o boală gravă, dirofilarioză. dacă nu ar fi fost luat în custodie de doamna Hanea, câinele ar fi ajuns într-un adăpost public unde și-ar fi găsit sfârșitul în câteva luni.

Dirofilaria, boala care îi sufocă inima poate fi tratată, însă medicația de durată ucide microbii dar în acelaşi timp otrăveşte şi organismul câinelui soldat. Pentru a rezolva această problemă, o clinică veterinară s-a oferit să îi facă gratuit dializă, lui Max, pentru a-i curăţa sângele de toxine.

Max este singurul câine al Armatei Române antrenat să detecteze explozibili în tetrele de operaţiuni. Max a efectuat două misiuni în Afganistan în cadrul Batalionului 2 Infanterie “Călugăreni” şi a Batalionului 300 Infanterie “Sf. Andrei”. Născut în 2009, el a fost dresat şi antrenat de mic pentru misiuni de plutonierul major Roşioara Valentin.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata