Breaking news

Brîndaș Ioan, șef adjunct la IJP Bihor, reținut de DNA pentru luare de mită și favorizarea infractorului

loading...

Brîndaș Ioan, adjunct al inspectorului șef al Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Bihor, a fost reținut miercuri seară de procurorii DNA, pentru luare de mită, camătă și favorizarea infractorului.

brindas ioanProcurorii DNA Oradea l-au reținut miercuri seară, pe Brîndaș Ioan, pentru 24 de ore, sub acuzația de luare de mită, efectuarea de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția pe care o îndeplinește, în scopul obținerii, pentru sine sau pentru altul, de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, folosirea, în orice mod, de informații ce nu sunt destinate publicității în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite și favorizarea infractorului.

Din ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale întocmită de procurori a rezultat că, în perioada ianuarie – noiembrie 2011, inculpatul Brîndaș Ioan, în calitatea menționată și având în coordonare Serviciul de Investigare al Fraudelor (SIF) din IPJ Bihor, a finanțat în mod direct activitatea comercială a trei societăți din Oradea, pentru efectuarea de achiziții intracomunitare de zahăr, ulei și alte produse alimentare.

Inculpatul a acordat în mod repetat, prin intermediar, persoanei care controla cele trei firme, suma totală de 45.000 euro, percepând în schimb o dobândă foarte mare (camătă). Pentru sumele de bani împrumutate în perioada ianuarie – noiembrie 2011, inculpatul Brîndaș Ioan a încasat periodic, până în luna septembrie 2013, dobânzi totalizând peste 75.000 euro. În schimbul foloaselor materiale primite sub forma dobânzilor (cametei) încasate periodic, inculpatul a protejat activitatea infracțională celor trei firme pe care le-a finanțat în parte, în condițiile în care aflase că firmele erau implicate în circuite evazioniste. Concret, inculpatul nu a luat nici un fel de măsuri la care era obligat în virtutea atribuțiilor de serviciu, cu toate că avea în coordonare directă SIF din cadrul IPJ Bihor. Mai mult decât atât, după ce SIF a fost sesizat de instituțiile de control fiscal despre activitatea evazionistă în care erau implicate cele trei firme, inculpatul Brîndaș Ioan a divulgat informații confidențiale din cadrul anchetei penale, în sensul că a informat persoanele cercetate că sunt urmărite penal și că vor fi efectuate percheziții la domiciliul acestora”, se arată în comunicatul de presă al DNA.

La începutul luni august 2013, Brîndaș Ioan a avertizat una dintre persoanele vizate în dosarele de evaziune fiscală constituite la IPJ Bihor că vor fi efectuate percheziții domiciliare cu posibilitatea luării unor măsuri preventive în cauză. Ca urmare, persoana cercetată a distrus mai multe documente contabile și alte înscrisuri privind circuitele evazioniste, cât și înscrisuri privind finanțarea firmelor din împrumuturi obținute de la diverși cămătari.

BRÎNDAȘ IOAN urmează să fie prezentat cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile la Curtea de Apel Oradea.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata