Breaking news

Bombă detonată la Universitatea Tehnică din Iași

loading...

Un tânăr a detonat luni, într-o sală de examen din clădirea Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, o bombă artizanală improvizată dintr-un proiectil din Al Doilea Război Mondial.

breakingTânărul a pătruns luni dimineață în clădirea Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, având în spate un ghiozdan în care avea material explozibil, amenițând că aruncă în aer universitatea.

În jurul orei 9.30, tânărul a pătruns în sala unde se desfășura un examen de licență la Facultatea de Electronică, unde a detonat explozibilul pentru că nu a venit niciun polițist să discute cu el.

În sala de la universitate se aflau 64 de studenți care susțineau examenul de licență. Tânărul îmbrăcat în negru și cu un rucsac în spate a pătruns în sală și a detonat dispozitivul artizanal improvizat dintr-o butelie mică.

Doi studenți aflați în sala de examen, au sărit pe acest individ și l-au imobilizat, legându-i mâinile la spate cu cureaua de la pantalonii unui profesor.

După 5 minute de când ne-au dat subiectele de examen un tânăr îmbrăcat în negru a pătruns în sală și a spus că va detona bomba dacă nu vine un polițist să discute cu el. Teroristul avea în spate o butelie cu nu știu ce substanță înăuntru. Eu și cinci colegi de-ai mei am rămas în sală, iar restul colegilor au fugit la îndemnul profesorilor. Teroristul a spus că să rămână toți în sală pe loc că aruncă în aer clădirea. Când a văzut că studenții fug din sală și-a desfăcut bagajul din rucsac și a apăsat din greșeală butonul care a detonat încărcătura. Profesorii au încercat să îl demoralizeze pe tânăr dar nu au reușit. Am înțeles că ar fi un fost student de la Drept și dorea să rezolve anumite lucruri cu poliția”, a declarat la Antena 3,  Marian Platonov, unul din studenții care l-au imobilizat pe terorist.

Marian Platonov a mărturisit mai apoi la Digi 24 că mai mulți colegi de-ai lui, nervoși și supărați de gestul teroristului, au tăbărât pe acesta și unii l-au lovit cu picioarele alții doreau să-l arunce pe geamul universității. Studentul din Republica Moldova a spus că teroristul s-a rănit pe mâini și față în urma detonării exploziei.

Decanul Facultății de Electronică, Ioan Bogdan a dat dovadă de curaj și s-a oferit drept ostatic însă tânărul nu a dorit acest târg și a detonat explozibilul.

Ministrul Cercetării, Mihnea Costoiu a spus că tânărul a amenințat că mai are alte încărcături explozive amplasate în corpul A al Univeristății. Echipele de la SRI și pirotehniștii efectuează la această oră percheziții în toată universitatea. Ministrul Costoiu a spus că autorul atentatului de la universitate a spus că dorea să discute o problemă cu poliția adresându-se celor prezenți în sala de examen cu următorul mesaj: nu pleacă nimeni de aici, sunteți ostaticii mei, până vine poliția.

Examenul de licență  a fost întrerupt, iar toate persoanele din universitate au fost evacuate.

Tânărul în vârstă de 38 de ani a fost reținut de poliție și este audiat la această oră la sediul Inspectoratului Județean de Poliție din Iași.

Ancheta în cazul bombei detonate la Iași a fost preluată de procurorii DIICOT.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Iaşi,  cu sprijinul ofiţerilor  Serviciului Român de Informaţii şi Poliţiei Române, au  procedat la iniţierea unei investigaţii pentru identificarea şi tragerea la răspundere penală a persoanei care a procedat la amplasarea  unui dispozitiv exploziv artizanal în incinta Universităţii. Procurorii D.I.I.C.O.T.  s-au deplasat la faţa locului, împreună cu o  echipă complexă în vederea efectuării verificărilor care se impun în cauză”, se arată în comunicatul de presă al DIICOT.

medicii de la Spitalul Socola din Iași a confirmat faptul că autorul atentatului cu bombă de la Universitate a fost internat de nouă ori și că ar suferi de schizofrenie.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata