Breaking news

Bătaie de joc | Operatorii 112 și ai STS au înțeles greșit coordonatele furnizate de medic

loading...

Incompetență crasă din partea operatorilor STS care administrează sistemul unic de urgență 112, un serviciu destinat salvării persoanelor în care s-a investit 40 de milioane de euro.

112 coordonate accident aviaticOperatorii STS nu au fost în stare să înțeleagă și să prelucreze corect datele furnizate de la locul tragediei de medicul Radu Zamfir, ca mai apoi să-l acuze pe acesta că nu a trimis nicio informație și că doctorul ar minți.

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale s-a dovedit incapabil să localizeze epava aeronavei prăbușită în Munții Apuseni în popasul Ursoaia.

Potrivit raportului prezentat miercuri de premierului Victor Ponta se precizează că, iniţial, operatorii de la “112” au dat o arie de 200 de kilometri pătraţi în care s-ar fi prăbuşit aparatul de zbor.

După care, operatorii 112 ar fi înţeles greşit coordonatele date de unul dintre medicii supravieţuitori, care a sunat de 5 ori la 112, motiv pentru care căutările au durat ore în şir.

Condus de generalul Marcel Opriş, care primește lunar, un saladiu de 10.000 de lei, STS pare că îngroapă victime în loc să le salveze. Opriș poate fi demis doar de Băsescu la solicitarea CSAT. Ponta, în calitate de vicepreședinte CSAT a anunțat miercuri că va cere Consiliului demiterea lui Marcel Opriș.

Surse, sub protecţia anonimatului, spun că angajările la “112” se fac după ureche şi, mai mult, în funcţie de relaţiile de rudenie și prietenie, nicidecum pe competență.

Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă este constituit în scopul furnizarii către cetăţeni a Serviciului de urgenţă 112 şi asigură preluarea apelurilor de urgenţă de la cetăţeni şi, după caz, transmiterea acestora către agenţiile specializate de intervenţie, sau al prelucrării lor şi alertării directe a echipajelor de intervenţie în vederea asigurării unei reacţii imediate, uniforme şi unitare pentru soluţionarea urgenţelor.

Centrele unice pentru apeluri de urgenţă dispun de o bază de date care îi ajută pe operatorii 112 să identifice numărul de telefon (ANI) de la care este apelat serviciul de urgenţă, să identifice apelantul şi să localizeze apelul (ALI), incidentul produs (în baza unui index de incidente) precum şi resursele de intervenţie cele mai apropiate (AVL)

Toate aceste date se transmit, automat, simultan, la dispeceratele Poliţiei, Ambulanţei şi Pompierilor/SMURD – pentru acest caz, altfel, pentru un alt tip de incident poate fi angajat doar un singur dispecerat (această operaţiune de transfer se realizează în 2-3 secunde).

Numai că în cazul tragediei aviatice de luni, acest protocol nu s-a respectat și supraviețuitorii au fost găsiți de localnici fără ajutorul STS, Romatsa, Google Maps, GPS sau alte date tehnice.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata