Breaking news

Băsescu spune că parteneriatul politic cu biserica este toxic

loading...

Traian Băsescu a declarat joi seară, la Digi 24, că un sistem de finanţare autonom pentru biserici va putea fi elaborat doar după ce procesul de restituire a proprietăţilor se va finaliza și că un parteneriat politic cu biserica e toxic.

basescu si bisericaBăsescu a declarat la Digi 24 că naţionalizarea averilor instituţiilor religioase ale ţării a creat un dezavantaj faţă de bisericile altor state.

Cred că aici trebuie să găsim un optim. Ştiţi, acolo unde bisericile trebuie finanţate numai de enoriaşi, niciodată biserica nu a trecut printr-un proces de naţionalizare. Bisericile din România, fie că este Biserica Ortodoxă, Biserica Catolică sau orice alte culte recunoscute, sunt culte care au trecut printr-un proces de naţionalizare şi nu li s-au restituit averile. Din ce credeţi că trăieşte Vaticanul? Din proprietăţile Bisericii Catolice. Când vom termina procesul de restituire, poate putem gândi la un sistem de finanţare autonom, pe de-o parte.Nu suntem în situaţia în care, pe de-o parte Biserica Ortodoxă Română dacă ne referim la ea, dar şi celelalte prin avuţia lor, să stea pe picioarele lor, să stea pe ceea ce produce din avere Biserica” , a spus Băsescu.

Șeful statului a ținut să precizeze că: în mediul rural este singura formă eficientă, garantată, de educare a populaţiei. Dacă măcar am şti toţi cele zece porunci, ne-ar fi bine. Măcar de la preot le mai auzi.

În privința colaborării politice cu Biserica, Băsescu a fost tranșant: Cred că societatea are nevoie de biserică. Parteneriatul politic e toxic, asta decredibilizează Biserica. Vezi preoţi alături de omul politic în campanie. Decredibilizează Biserica şi sunt convins că în curând Biserica Ortodoxă va da nişte instrucţiuni. Dacă a început cu instrucţiunile cu înmormântările pentru săraci, cu locurile în care să se ţină slujbele, cununiile, cununiile religioase, sunt convins că vor fi şi instrucţiuni legate de implicarea preoţilor în politică.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata