Breaking news

Băsescu refuză să-l demită pe Opriș de la șefia STS

loading...

Sub pretextul că STS nu are niciun mijloc tehnic de localizare a telefoanelor mobile și că instituția și-a făcut treaba în catastrofa aviatică din Munții Apuseni, Băsescu a anunțat duminică, după ședința CSAT, că refuză să-l demită pe șeful STS, Marcel Opriș.

basescuBăsescu îl apără pe Marcel Opriș, șeful STS, în catastrofa aviatică din Apuseni și spune că instituția coordonată de general, și-a făcut treaba.

Băsescu a spus că nu poate să dea o soluție radicală și să facă un joc necinstit cu Marcel Opriș și că nu vrea să intre în jocul demiterilor doar pentru a da bine la populație și la politicieni.

Președintele a spus că eșecul căutărilor supraviețuitorilor din Munții Apuseni se datorează lipsei de coordonare a instituțiilor statului și că trebuia să se constituie o celulă de criză la Ministerul de Interne.

„Acţiunea din Apuseni nu a fost coordonată în concordanţă cu reglementările în vigoare. De aceea a fost un eşec, aşa cum a definit-o şi premierul. S-au spus minciuni cum că STS-ul trebuia să stabilească locaţia exactă a accidentului. E o minciună. STS-ul nu are instrumente şi nici dreptul legal de a face aşa ceva. STS-ul preia pe linia de zurgenţă informaţiile de la operatorii de telefonie. Când apelul la 112 se face după un telefon mobil, STS-ul primeşte indicativul celulei GSM. Ceea ce STS-ul primeşte şi transmite este un spaţiu de identificare pe telefonie mobilă. Apelul nu a fost lansat de la bordul aeronavei prăbuşite. Nu fac comentarii de ce, este treaba specialiştilor să stabilească. Din informaţiile strânse în acest caz, pot să spun că dacă s-ar fi lucrat instituţional, când pui la un loc informaţiile de la STS, SRI, Aviaţia miliatară, ROMATSA, cu certitudine că localizarea s-ar fi putut restrânge la un perimetru foarte mic. Din păcate, comandamentele cerute de lege nu s-au constituit nici la ministerul Transporturilor, nici la ministerul de Interne”, a spus Băsescu.

După care a precizat că: În aceste zile am asistat la o minciună publică lansată de politicieni, care este de natură să discrediteze o instituţie a statului care şi-a făcut datoria. Iar eu nu pot intra în jocul demiterilor care dă bine la public sau la politicieni. STS-ul putea să facă mai mult decât să transmită informaţia privind sectorul în care s-a petrecut accidentul. STS-ul nu are niciun mijloc tehnic de identificare a telefoanelor mobile. Ceea ce s-a spus public este o minciună. Dacă verificaţi legislaţia în vigoare veţi vedea că operatorii de telefonie din Romîânia nu au dreptul să facă localizări la o dimensiune mai mică decât sectorul dat de antena din raza căreia s-a produs accidentul. Sigur, va fi o mare dezamăgire pentru cei care au propagat minciuna. oricât mi-ar plăcea să dau o soluţie radicală, nu pot să fiu necinstit. Repet, atunci când se face o coordonare inter-instituţională, instituţiile statului român sunt capabile să facă faţă oricărui tip de acţiune de salvare.

Ședința CSAT  de azi a avut loc la solicitarea premierului Victor Ponta, ca urmare a accidentului aviatic din Munții Apuseni din 22 ianuarie 2014, soldat cu moartea Aureliei Ion și a pilotului Adrian Iovan. STS nu a fost în stare să localizeze locul unde s-a prăbușit avionul dând două hărți greșite ce indicau căutări pe o suprafață de 200 km pătrați.

Victimele accidentului aviatic au fost găsite la șase ore de la prăbușite, de către un grup de localnici din comuna Horea.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata