Breaking news

Băsescu refuză să decoreze alpiniștii care au salvat 29 de români căzuți într-o prăpastie în Muntenegru

loading...

Traian Băsescu tratează cu indiferență și dispreț poporul muntenegrean care a salvat viața a 29 de români, după ce autocarul în care se aflau, a căzut într-o prăpastie în Muntenegru.

basescu - aplinisti muntenegruPatru alpiniști utilitari și-au riscat viața, din proprie inițiativă, ca să salveze românii căzuți în prăpastie cu autocarul în care se aflau în pelerinaj în Muntenegru. Alpiniștii au trecut pe podul unde  a căzut autocarul cu români, la circa 15 minute de la tragedie, și din omenie și altruism au coborât în prăpastie și au salvat 29 de români.

Celor patru alpiniști li s-au alăturat în scurt timp oamenii care au oprit pe pod să vadă ce s-a întâmplat. Cu ajutorul frânghiilor, alpiniștii și localnicii din Muntenegru au format un lanț uman care a scos rând pe rând, românii căzuți în prăpastie.

Unul dintre cei patru alpiniști utilitari era și medic, acesta a stabilit prioritatea scoaterii victimelor, în funcție de cât de grave erau.

Pentru gestul lor și pentru că au salvat 29 de români, cei patru alpiniști utilitari merită să fie decorați de statul român, prin intermediul instituției Președintelui României.

Numai că, Băsescu refuză să facă acest lucru, tratând cu dispreț și lipsă de interes, gestul muntenegrenilor.

Am solicitat un punct de vedere al Administrației Prezidențiale, cu privire la posibilitatea decorării celor patru alpiniști și în loc de răspuns clar, de DA, NU, sau POATE, Purtătorul de cuvânt, Bogdan Oprea, ne-a spus că o astfel de informație nu poate fi furnizată întrucât nu se supune legii 544, privind accesul la informațiile de interes public. Cu alte cuvinte, nu ne privește pe noi, presa, de ce Băsescu nu se deranjează să-i decoreze pe muntenegreni.

Băsescu putea să facă acest lucru, din proprie inițiativă, în baza articolului 94 din Constituție, alineatul a), dar și a Legii nr 39 din 2000, care la articolul 3, alineatul 3, prevede că: Decoraţiile pot fi conferite şi cetăţenilor străini pentru contribuţia deosebită la progresul umanităţii, la promovarea păcii şi a democraţiei în lume, la dezvoltarea relaţiilor de colaborare şi prietenie cu România sau pentru fapte şi servicii remarcabile aduse statului şi poporului român.

Și dacă Băsescu nu se deranjează din proprie inițiativă cu decorarea, articolul 4 din legea 29/2000, alin 2, spune că propunerile de decorare se fac de către:

a) preşedintele Senatului sau de preşedintele Camerei Deputaţilor, pentru Preşedintele României, primul-ministru, senatori şi deputaţi;

b) primul-ministru, pentru membrii Guvernului;

c) miniştrii şi conducătorii instituţiilor şi organizaţiilor centrale autonome, pentru persoanele din domeniul lor de activitate.

Până la ora publicării acestei știri, nici Ministrul de Externe și nici premierul Ponta nu au dat un răspuns la solicitarea exclusivNEWS.ro cu privire la propunerea de decorare a celor patru alpiniști muntenegreni.

Iată de ce ar merita cei patru alpiniști muntenegreni, cât și medicii de la Podgorița, să fie decorați de Președintele României, ca semn de apreciere la adresa poporului din Muntenegru pentru felul în care au acționat în accidentul de autocar:

– alpiniștii au coborât în prăpastia adâncă de 70 de metri, cu propriile echipamente, în timpul liber, și au salvat 29 de români

– peste 100 de muntenegreni au făcut lanț uman în prăpastie până au scos toți românii

– peste 200 de muntenegrei au venit la spitalul din Podgorița și au donat sânge pentru românii răniți în accident

– medicii de la Spitalul din Podgorița au venit de acasă ca să trateze și să salveze viața românilor

– Guvernul din Muntenegru a decretat azi, Zi de doliu național în memoria celor 18 români morți în accidentul de autocar.

loading...
8 Comentarii
 1. c.neagoe spune

  Decoreaza pe cei din “famiglia”.

 2. costy spune

  Rusine Base

 3. BOIENICA FARA FRICA spune

  ASTA NU MERITA SA MAI FIE PRESEDINTE AL ACESTEI TARI ASTA MERITA SA SE DUCA LINGA CEAUSESCU

 4. BOIENICA FARA FRICA spune

  La rândul său, Remus Macovei, preşedintele Cultului Eroilor din Constanţa, este de părere că militarii morţi la Tuzla meritau o zi de doliu naţional. „Nimeni la acea vreme nu a propus o astfel de zi pentru acei băieţi. Noi încercăm să le aducem o reparaţie morală, vom participa la comemorarea lor, la 5 iulie, la monumentul funerar ridicat la Tuzla. De Ziua Eroilor au fost pomeniţi cei din Al Doilea Război Mondial şi cei de la Revoluţie. Pentru militarii de la Tuzla am avut noi nişte flori şi le-am oferit părinţilor pentru a le pune pe morminte“, arată Macovei. La data de 5 iulie, militarii morţi la Tuzla vor fi comemoraţi la 3 ani de la dispariţie. Erau 8 scafandri constănţeni şi 4 piloţi buzoieni, care efectuau împreună zboruri de antrenament. Avionul Antonov 2, în care se pregăteau de ultimul exerciţiu, s-a înclinat brusc pe partea dreaptă, la altitudinea de 150 metri. A aterizat forţat pe pistă, a luat foc, apoi a explodat, carbonizând militarii prinşi înăuntru ca într-un sicriu ermetic. Doar 2 militari au supravieţuit: scafandrul Marius Nazare şi pilotul Daniel Bâlsanu. Lista victimelor catastrofei aviatice de la Tuzla Comandorul Nicolae Jianu (pilot de la Şcoala Bobocu – Buzău) avea 49 de ani, era căsătorit şi avea doi copii. Locotenent-comandorul Cătălin Vicenţiu Antoche (pilot de la Şcoala Bobocu – Buzău) avea 34 de ani, era căsătorit şi avea un copil. Locotenentul Lavinia Guiţă (pilot de la Şcoala Bobocu – Buzău) avea 26 de ani şi era necăsătorită. Maistrul militar clasa I Răzvan Rângheţ (pilot de la Şcoala Bobocu – Buzău) avea 43 de ani, era căsătorit şi avea doi copii. Locotenentul Liviu Antim avea 27 de ani şi era necăsătorit. Maistrul militar clasa a II-a Florin Claudiu Cişmaşu avea 34 de ani, era căsătorit şi avea doi copii. Maistrul militar clasa a II-a Cătălin Rădoi avea 36 de ani, era căsătorit şi avea un copil. Maistrul militar clasa a III-a Băduţ Papuc avea 29 de ani şi era necăsătorit. Fruntaşul Constantin Vlăduţ Sărman avea 26 de ani şi era necăsătorit. Fruntaşul Marius Cătălin Chioveanu avea 22 de ani şi era necăsătorit. Fruntaşul Cosmin Furtună avea 28 de ani şi era necăsătorit. Soldatul Cosmin Florescu avea 25 de ani şi era necăsătorit. Vă mai recomandăm FOTO Iulie 2013, 3 ani de la catastrofa aviatică de la Tuzla „Îi aşteptăm în fiecare zi să vină şi plângem în fiecare zi. Dorul de ei este nestins“ Doi ani de la catastrofa aviatică de la Tuzla Prima ipoteză în catastrofa aviatică de la Tuzla: eroare de pilotaj FOTO UPDATE / Catastrofă aviatică la Tuzla: 12 oameni au murit, iar alţi 2 sunt grav răniţi Istoricul accidentelor aviatice din judeţul Constanţa

  IN ANUL 2010 LA DURIT IN P,U,L,A PE BASESCU SI BOC DE ACCIDENTUL ASTA AVIATIC RUSINE DOMNULE BASESCU, UN GUVERN CRIMINAL CARE A OMORIT COPII ARSII IN MATERNITATEA GIULESTI DIN CAUZA LOR A SISTEMULUI CU CARE AU CONDUS TARA ASTA SI NIMENI NU IA TRAS LA RASPUNDERE PINA CIND POPORUL ACESTA VA MAI RABDA PE ACEST CRIMINAL?

 5. grozea gheorghe spune

  Aveți perfectă dreptate Dle Boienică guvernul boc guvern criminal iar băsescu trebuie sp stea lîngă CEAUȘESU

 6. ADRIAN spune

  Jigodia asta face de rusine poporul roman !

 7. Cosmin spune

  un boschetar de presedinte care in loc sa decoreze niste oameni care au sarit in ajutorul unor oameni straini fara sa se gandeasca la nimica el se duce sa bea la cotroceni si sa faca prostia aia de miscarea poponarilor(populara)

 8. Cosmin spune

  Basescu nu uita ca poate te trezesti si tu in situaria asta si dupa cand nimeni nu va sari in ajutorul tau sa nu te miri de ce nu sare nimenea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata