Breaking news

Băsescu recunoaște că a greșit codul penal și îi cere lui Ponta să-l corecteze pentru ca DNA să asculte telefoanele

loading...

Traian Băsescu i-a cerut joi, lui Ponta, într-o declarație oficială de presă susținută la Palatul Cotroceni, să modifice articolul 140 din codul de procedură penală, pentru ca procurorii să poată intercepta în continuare telefoanele.

ponta si basescu blat procuroriTraian Băsescu face apel la Ponta ca procurorii lui Kovesi să poată asculta legal chiar înainte de începerea urmăririi penale a unei persoane. Băsescu și-a recunoscut vina de a nu fi înțeles sensul conținutului articolului 140 și de aceea vrea ca premierul să dea ordonanță de urgență pentru a corecta acest lucru.

O să mă refer la în primul rând la codul de procedură penală care a fost promulgat ca legea a 135 din 2010, referirea este directă la art 140 care vizează utilizarea mijloacelor tehnice înainte de utilizarea procedurii penale. Eu îmi asum promulgarea pentru că asta este responsabilitatea președintelui. În același timp, îmi asum și eroarea de a nu fi înțeles sensul art 140, din codul de procedură penală, asta nu înseamnă că el nu trebuie corectat. Aș mai face o mențiune, juriștii de la Cotroceni sunt constituținaliști și nu penaliști. Repet, asta nu înseamnă că nu trebuie corectată o eroare, așa cum pe 15 octombrie noaptea s-a elaborat o ordonanță de urgență, pe care dl Ponta a probat-o pe 16 octombrie, pentru a rezolva porblemele die interese din ASF. La fel poate să rezolve și problema codului de procedură penală. Fac precizarea că am participat la sediul CSM din 6 ianuarie, când s-a convenit ca observațiile Înaltei Curți, observațiile venite din partea doamnei Hăineală, legate exact de art 140, sau observațiile altor judecători, să fie intorduse într-o ordonanță de guvern, înainte de intrarea în vigoare a codurilor”, a spus Băsescu.

Președintele a mai spus că dacă nu se corectează articolul 140, statul rămâne fără instrumentele de anchetă: Statul rămâne fără mijloace de a identifica și preveni acte de genul următor, abuz în serviciu, trafic de influență, fraude fiscale, trafic de persoane, criminalitate transfrontalieră, comerțul sau traficul de droguri, trafic de persoane, toate acestea se urmăresc prin mijloace tehnice. Ori  din acest punct de vedere art 140 ia organelor statului român, capacitatea de a prinde rețele sau oameni implicați în astfel de ilegalități.

Deși recunoaște că a dat-o în bară cu codul penal, adoptat prin asumarea răspunderii de Guvernul Boc, Băsescu spune că dacă Ponta nu corectează articolul 140, va fi stindardul corupției: repet îmi asum faptul că nu am înțeles conținutul art 140, dar asta nu îl scutește pe dl Ponta care a primit toate semnalele de la Înalta Curte, de la DNA, de la DIICOT. O ordonanță este necesară pentru a da modul unitar de înțeles pentru modul de tranziție dintre cele două coduri. Dacă primul ministru nu își asumă emiterea unei ordonanțe de urgență care să corecteze neajunsurile art 140 din codul de procedură penală, este emblema corupției.

Noul cod de procedură penală intră în vigoare de la 1 februarie 2014. Băsescu nu a spus însă niciun cuvânt despre articolul 274 care interzice presei să mai discute despre procese și acțiunile judecătorilor și procurorilor.

Ponta promisese că va corecta articolul ce îngrădește libertatea de exprimare a presei, printr-o ordonanță de urgență, dar miercuri, în ședința de Guvern, s-a răzgândit.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata