Breaking news

Băsescu a dat un ultimatum lui Crin Antonescu, Valeriu Zgonea și Victor Ponta

loading...

Traian Băsescu le-a transmis luni o scrisoare comună pentru preşedintele Senatului, Crin Antonescu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, şi prim-ministrului Victor Ponta. În scrisoare cere adoptarea urgentă până la 30 aprilie a opt măsuri.

basescu antonescu pontaBăsescu impune Parlamentului și Guvernului României un plan de măsuri numit ”Plan de acțiune” în opt puncte care au termene diferite de adoptare. Numirea șefilor DNA și Parchetului General au termen imediat, iar altele trebuie îndeplinite până la 30 aprilie 2013.

În cadrul discursului pe care l-am susţinut în faţa Parlamentului, în data de 12 martie 2013, am pledat pentru înscrierea în centrul agendei politice a statului român a trei teme care îmi par esenţiale pentru avansarea proceselor de integrare europeană. Am subliniat cu acel prilej că existenţa unui stat de drept modernizat şi consolidat – eficient în funcţionarea sa democratică şi independent în desfăşurarea actului de justiţie -, adoptarea monedei euro şi, nu în cele din urmă, aderarea la spaţiul Schengen sunt coordonatele care trebuie să ghideze acţiunea noastră comună pe termen scurt și mediu. Am încrederea că sunt în asentimentul Dumneavoastră când afirm că fiecare român se regăseşte în aceste trei obiective prin aspiraţiile de a trăi şi munci într-un context de reglementări fondate pe acele principii care au generat securitatea şi prosperitatea comunităţii euroatlantice din care facem parte. Doresc să reiterez, prin intermediul acestei scrisori, propunerea mea de a avea un parteneriat cu Parlamentul şi Guvernul atât în ceea ce priveşte asumarea în comun a celor trei obiective, cât mai ales pentru desfăşurarea de acţiuni coordonate şi concertate în sensul îndeplinirii lor”, spune Băsescu în scrisoarea deschisă către liderii USL.

După care înșiră opt puncte care trebuiesc adoptate de Guvern și Parlament într-o lună de zile:

1. Adoptarea, cu respectarea standardelor legale și morale europene, și punerea efectivă în aplicare a noului Statut al deputaţilor şi senatorilor. termen: înainte de sfârşitul actualei sesiuni parlamentare.

2. Adoptarea unui cod de conduită al parlamentarilor. termen: înainte de sfârşitul actualei sesiuni parlamentare.

3. Respectarea şi executarea hotărârilor judecătoreşti. termen: imediat-permanent.

4. Asigurarea protecţiei adecvate pentru sistemul judiciar şi instituţiile anticorupţie împotriva presiunilor nejustificate de orice natură.termen: imediat-permanent.

5. Revocarea membrilor Guvernului care fac obiectul unor acţiuni în instanţă pentru fapte penale.
termen: 30 aprilie.

6. Angajarea răspunderii membrilor Parlamentului pentru fapte de încălcare a regimului de integritate.termen: 30 aprilie. 

7. Desemnarea conducerii Parchetului General şi a DNA.termen: imediat.

8. Prevenirea şi sancţionarea corupţiei privind achiziţiile publice şi dezvoltarea rolului ANI în acest domeniu. termen: 30 aprilie.

În încheierea scrisorii Băsescu precizează: În opinia mea, punerea în aplicare a Planului de acţiune, reprezintă singura opţiune de natură să sporească şansele de a obţine o decizie favorabilă de aderare la spaţiul Schengen înainte de sfârşitul acestui an.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata