Breaking news

Băsescu atacă Rusia și cere Moldovei să lupte pentru fiecare palmă de pământ care-i aparține

loading...

Traian Băsescu a acordat un interviu postului de radio Europa Liberă, în care atacă Rusia și cere Republicii Moldova să se bată pentru fiecare palmă de pământ care-i aparține.

basescu - moldovaVizita lui Băsescu de mâine din Republica Moldova, încinge spiritele la Chișinău. Și asta pentru că Băsescu a turnat gaz pe foc într-un interviu la Europa Liberă.

Întrebat dacă viitorul Republicii Moldova nu ar fi mai uşor fără Transnistria, Traian Băsescu a completat: Eu nu fac analize pe teritoriul altui stat. Spun doar că aşa cum i s-a recunoscut, în mod internaţional, independenţa, aşa ar trebui să rămână. Chişinăul are obligaţia să lupte diplomatic pentru fiecare palmă de pământ care-i aparţine, indiferent care au fost aranjamentele administrative în interiorul fostei URSS.

Legat de criza din Transnistria, Băsescu a răspuns: Pentru că cei de care depinde rezultatul nu vor să rezolve problema sau vor să o rezolve altfel decât Chişinăul, actorul care trebuie să decidă: nici Federaţia Rusă, nici Ucraina, nici SUA, UE nu pot decide în locul Chişinăului asupra integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. Or, poziţia Republicii Moldova nu este încă acceptată de toate părţile.

La remarca reporterului Europa Liberă, conform căreia Transnistria nu ar fi un teritoriu istoric al Republicii Moldova, Băsescu a adăugat: Nu aş intra în chestiuni istorice. Când Republica Moldova şi-a declarat independenţa, Transnistria era parte a acesteia. Despre acest lucru discutăm.

Întrebat de ce ar abandona Rusia, Transnistria în contextul în care lunar, pensionarii din Transnistria îşi primesc banii de la Moscova, datoriile Transnistriei faţă de Rusia se ridică la 4 miliarde de euro, şi în această enclavă se află peste 20.000 de tone de armament, Băsescu a răspuns: Din respect pentru dreptul internaţional. Ori de cîte ori întrebi un oficial rus, de orice nivel, vei afla că Rusia susţine integritatea Republicii Moldova. E diferenţa dintre vorbă şi faptă. România solicită de multă vreme aplicarea deciziei de la Istanbul din 1999, în baza căreia Federaţia Rusă trebuie să-şi retragă trupele şi armamentul.

Întrebat dacă vede integrarea Republicii Moldova în UE împreună cu Transnistria şi trupele ruseşti de acolo, preşedintele a răspuns: Nu, categoric UE nu va mai repeta eroarea pe care a făcut-o în cazul Ciprului, dar speranţa că problema transnistreană se va rezolva există şi nu am niciun motiv să fiu pesimist, cu atât mai mult cu cât nu mâine se pune problema integrării Republicii Moldova. Este vorba despre un proces îndelungat. Abia se parafează Acordul de Asociere, în România a durat 10 ani de la semnarea acestui acord şi primirea în UE. Timpul lucrează şi sper că lucrează în favoarea Moldovei.

Întrebat dacă la Bucureşti se simt presiunile pe care le face Rusia în Republica Moldova, Băsescu a răspuns: Putem face orice analize, dar n-aş spune că sunt deranjante presiunile pe care le face Rusia în Republica Moldova. Până la urmă, în mod legitim, Moscova se interesează de Republica Moldova pentru că o mare parte din populaţia Republicii Moldova încă se simte legată de Moscova. Este o realitate, pe care dacă nu o vedem, nu putem dezlega poziţiile de la Chişinău. Spre exemplu, pentru mine a fost şocant că premierul de la Chişinău, Iurie Leancă, i-a cerut prim-ministrului Victor Ponta să reducă numărul de burse pentru studenţii din Republica Moldova. Răspunsul nostru, însă, nu poate fi decât că îl mărim, dând o şansă acestor tineri să înveţe în România şi apoi să lucreze în Republica Moldova, fiindcă România are nişte obligaţii morale faţă de generaţia tânără.

Întrebat cum comentează faptul că majoritatea posturilor de televiziune din Republica Moldova fac în această perioadă o campanie insistentă în care prezintă avantajele aderării la Uniunea Eurasia ca soluţie în locul UE, Băsescu a răspuns: “N-am văzut moldoveni cu ochii oblici, ce să caute în Uniunea Eurasiatică?! Cetăţenii Republicii Moldova sunt la fel ca cei din România. Sunt două ţări independente, dar cred că opţiunea de suflet e cea de a reveni acasă, adică în Europa. Europa e şi casa României”.

Întrebat dacă Rusia are intenţia de a atrage România în sfera ei de influenţă, Băsescu a răspuns: Dacă Federaţia Rusă n-ar încerca să-şi menţină influenţa în tot spaţiul fost comunist, n-ar fi Federaţia Rusă. Sigur că Moscova ar vrea o relaţie mai strânsă cu Bucureştiul sau cu Sofia sau cu Budapesta sau cu Varşovia. Fiecare stat îşi reglează această relaţie în funcţie de relaţiile bilaterale. Deocamdată există un prag de neîncredere între Bucureşti şi Moscova, care poate fi trecut uşor-uşor, dar necesită timp.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata