Breaking news

Băsescu, atac dur la Victor Ponta și Crin Antonescu

loading...

Traian Băsescu i-a atacat dur marți seară, pe Victor Ponta și Crin Antonescu, i-a făcut demagogi și mincinoși spunând că din cauza lor nu intră România în Schengen.

basescu ponta si antonescuVictor Ponta și Crin Antonescu au fost făcuți albie de porci de către Traian Băsescu, marți seară în cadrul unei conferințe de presă susținută la Palatul Cotroceni.

Președintele i-a acuzat pe cei doi lideri USL că sacrifică interesul național, în privința aderării la Schengen, prin menținerea în funcția de Ministru al Transporturilor pe Relu Fenechiu și a parlamentarilor penali și incompatibili.

Motivul declaraţiei de presă de azi e legat de srisoarea pierdută de unul din adresanţi, cea care viza ce credeam eu că mai trebuie făcut pentru a ne creşte şansele de a avea un rezultat pozitiv la următorul Consiliu JAI din 7-8 martie. Din păcate, liderii majorităţii parlamentare, fie că vorbim de premier, fie că vorbim de Crin Antonescu, au încercat să utilizeze scrisoarea pentru dezinformarea populaţiei şi pentru a încerca să ascundă un eventual eşec. Nu sunt la stadiul la care să fiu total pesimist dar sunt convins că dacă ar fi tinut cont de sugestia mea, am fi avut o şansă în plus”, și-a început Băsescu discursul tăios și dur la adresa liderilor USL.

Băsescu a continuat discursul reamintind de lovitura de stat din vara lui 2012, precizând că: Din păcate, liderii vocali de azi au   organiazt lovitura de stat din august şi în septembrie nu a mai acceptat nimeni să mai discute intrarea în Schengen, pe fondul unui raport dezastruos pe MCV. În luna decembrie, la Consiliul de iarnă din 2012 am reuşit să obţin in CE decizia ca accesul României să fie discutat la Consiliul JAI din martie anul acesta. Multe state membre au condiţionat poziţia lor de raportul MCV apărut in ianuarie. Acolo avem şi lucruri bune şi rele. Ştiu si eu, cum stie si domnul Ponta, si dl Antonescu, despre faptul că sunt unele state care în momentul de faţă spun să vedem raportul din luna decembrie. Asta inseamnă automat împingerea momentului de discutare în 2014 a accesului în Schengen. Cunoscând cutumele în UE, am sugerat intâi public,  apoi in scris, premierului şi preşedinţilor Camerelor care implicit sunt şi conducătorii alianţei care deţine 70% in Parlament, am solicitat câteva măsuri care erau posibile si ce puteau fi cunoscute premierilor inainte de raportul din decembrie şi ce ar fi netezit multe din asperităţi.

După care a bătut iar monedă pe faptul că USL ar tărăgăna numirea altor doi procurori de către Mona Pivniceru.

Ceream desemnarea pentru numirea procurorului general şi şefului DNA şi mentionam că aceştia ar trebui să fie recunoscuţi din punct de vedere al competenţei profesionale, integrită’ii si rezultatelor impotriva coruptiei. Al doilea lucru pe care il solicitam si ar fi fost un semnal extrem de serios era indepărtarea din guvern a oricărui ministru aflat intr-un proces penal pe rol. Am văzut ieri o reacţie necinstită, poate specifică modului de a face politică a premierului, spunând “decretul l-a semnat preşedintele”, uitând să spună că nominalizarea a făcut-o dânsul, că dl Fenechiu a primit un vot in Parlament si eu nu am posibilitatea legală de a respinge un ministru. Un cabinet votat de parlament nu poate fi pus sub semnul intrebării de preşedinte. A fost necinstit, s-a bazat pe faptul că cei care se uită la TV nu ştiu legea. Un alt lucru cerut a fost vizavi de statutul parlamentarilor: să fie acelaşi termen de revocare ca la orice alt cetăţean, 15 zile, nu 45 de zile şi să se elimine ideea de dovezi concludente pe care le cere Parlamentul cand se cere ridicarea imunităţii unui parlamentar. Sugeram că o simplă notificare cu menţionarea articolelor din codul penal de care s-ar face vinovat parlamentarul ar fi mai mult decât suficientă.  Parlamentarii pot fi şoferi, crescători de oi, sau cu orice alte indeletniciri in Comisia juridică, nu o astfel de comisie poate judeca probele concludente. În lipsa acestor măsuri, acestui semnal că Guvernul, Parlamentul au trecut la corectarea celor semnalate in raportul MCV, cei care vor reprezenta România in Consiliul JAI din 7-8 martie sunt dezarmaţi. Ei nu au argumente in plus faţă de ceea ce o ţară sau alta crede, in afara raportului MCV. Nu o să placă multor ţări că miniştrii cu dosare pe rol sunt in guvern, că selectarea procurorilor e o mare poveste sau că parlamentarii isi consolidează imunitatea”, a mai spus Băsescu.

Președintele a respins ideea cum că el nu ar dori să intre România în Schengen: Ideea lansată public de Ponta şi Antonescu că să negociem cu fiecare stat subiectele sensibile e copilărească, nu aşa functionează UE. UE functionează pe criterii şi pe principii. Am văzut acuzatiile pe care incearcă să le strecoare- că preşedintele nu vrea să intre in Schengen. Eu le spun, acestor oameni care se află de aproape un an la guvernare, că mi-aş dori ca ei vreodată in viaţa lor politică să se fi bătut sau să poată să se bată pentru România cum m-am bătut eu. Am mai spus în scrisoare că aceşti oameni pun mai presus de interesul naţional interesele de partid, eu nu am tolerat niciodată asta in fostele guvernări. Nu am tolerat niciodată ca abordare a unor partide aflate la guvernare. Interesele de partid nu pot fi puse deasupra celui național iar politicienii care fac acest lucru e bine să nu stea la cel mai înalt nivel pentru că deteriorează constant si consecvent credibilitatea ţării. 

La final de discurs, Băsescu a spus că a vorbit cu Ponta înainte de a semna decretul de numire în funcție al lui Relu Fenechiu și că i-a spus premierului să nu-l numească pentru că îl suspendă a doua zi. Însă Băsescu a recunoscut că nu știa legea și că a citit-o și a observat că miniștrii pot fi suspendați doar pentru fapte săvârșite în timpul mandatului.

După care a precizat că dacă în seara asta îi trimite decizia de revocare din funcție a lui Fenechiu, pe acesta nu îl va mai prinde răsăritul în funcție.

loading...
1 Comentariu
  1. Liviu spune

    Da mai da-te-n mortii matii de chior imputit …

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata