Breaking news

Traian Băsescu a câştigat procesul cu Dinu Patriciu, în dosarul privind lovirea unui copil

loading...

Traian Băsescu a câştigat, luni, la Tribunalul Bucureşti procesul în care l-a dat în judecată pe Dinu Patriciu pentru că omul de afaceri îl acuzase că a lovit în 2004 un copil la un miting electoral la Ploiești.

basescu si dinu patriciuTraian Băsescu  i-a dat în judecată pe Dinu Patriciu şi firma Best Media, cea care edita cotidianul Gardianul, cerând despăgubiri de un leu pentru “minciună şi trucarea unor filmări”, făcând referire la filmulețul în care președintele lovea un copil la un miting electoral în 2004.

Cotidianul Gardianul a publicat, în 26 noiembrie 2009, un film în care preşedintele Traian Băsescu pare a lovi un copil peste faţă, în timpul unui miting electoral din 2004.

Omul de afaceri Dinu Patriciu declara, în aceeaşi zi, la Realitatea TV, că, de fapt, la mitingul de la Ploieşti, din 2004, Traian Băsescu a lovit copilul de două ori, prima dată în plex şi apoi peste faţă, aşa cum apare în imaginile difuzate în presă.

Procesul a început în 21 aprilie 2010, iar Judecătoria Sectorului 1 a admis acţiunea preşedintelui Traian Băsescu în 19 octombrie 2011.

Azi, Tribunalul Bucureşti a respins apelul făcut de Dinu Patriciu în cazul deciziei din 19 octombrie 2011 a Judecătoriei Sectorului 1, care a admis acţiunea aşa cum a fost formulată de şeful statului şi l-a obligat pe Dinu Patriciu la plata a 0,5 lei daune morale, precum şi la publicarea deciziei în două publicaţii cu tiraj naţional, în două numere consecutive.

Instanţa arăta în motivarea deciziei că Dinu Patriciu a vătămat dreptul preşedintelui la onoare şi reputaţie prin afirmaţiile potrivit cărora acesta ar fi lovit un copil. Judecătorul apreciza că deşi Traian Băsescu a câştigat alegerile prezidenţiale din 2009, s-a produs o vătămare a dreptului reclamantului la onoare şi reputaţie, având în vedere intensitatea, frecvenţa, persistenţa în timp şi conţinutul dezbaterilor cauzate de declaraţia lui Dinu Patriciu.

Și asta în condițiile în care instanţa arăta în motivare că Traian Băsescu a săvârşit un act de violenţă fizică asupra minorului aflat în public la mitingul electoral din 2004. Judecătorul precizând declaraţia şefului statului făcută la o emisiune are valoarea unei mărturisiri extrajudiciare verbale.

Pe 1 decembrie 2009, Băsescu a solicitat Institutului Naţional de Expertize Criminalistice (INEC) un aviz de specialitate prin care să se stabilească dacă filmul din campania din 2004 conţine urme de intervenţie tehnică în sensul modificării integrităţii. INEC a stabilit că înregistrarea conţine elemente de editare computerizată în sensul alterării integrităţii, nu e autentică şi nici nu reprezintă o copie realizată cu acurateţe a unei înregistrări autentice.

Ulterior, şi omul de afaceri Dinu Patriciu l-a dat în judecată pe Traian Băsescu, pentru calomnie, acuzând folosirea de către preşedinte, la adresa sa, a apelativelor “mincinos” şi “om care truchează casete”.

Dinu Patriciu a cerut în dosarul înregistrat la Judecătoria Sectorului 1 despăgubiri de un euro. Acest dosar a fost înregistrat la instanţă în 3 decembrie 2009, iar proces a început în 4 mai 2010.

În 16 decembrie 2011, Dinu Patriciu a pierdut la Judecătoria Sectorului 1 procesul în care l-a dat în judecată pe Traian Băsescu pentru calomnie.

Sentinţa Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti a fost atacată cu recurs de Dinu Patriciu la Tribunalul Bucureşti, în 31 ianuarie 2012.

În 21 decembrie 2012, Tribunalul Bucureşti a respins ca inadmisibilă acţiunea lui Dinu Patriciu, decizia fiind irevocabilă.

Sentinţa de azi a Tribunalului Capitalei nu este definitivă, putând fi contestată cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti.

loading...
1 Comentariu
  1. Liviu spune

    mortzii mortzilor matii de chior nenorocit !!! CUM SE FACE CA IN TARA ASTA INFRACTORII SCAPA CU BASMA CURATA ?!?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata