Breaking news

Azi 31 august, România celebrează Ziua Limbii Române

loading...

Pentru prima dată în istorie, ziua de 31 august a fost aleasă de Parlamentul României pentru a marca Ziua Limbii Române. Astfel că azi e ziua națională a celor care scriu și vorbesc românește.

romania - moldovaUltima zi din august a fost aleasă de autorități pentru a marca Ziua Limbii Române. Cu această ocazie, Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean a transmis un mesaj.

“Este o deosebită bucurie pentru toţi  românii din ţară şi din întreaga lume să sărbătorim împreună această frumoasă limbă, cu care ne putem mândri, acest liant al spiritualităţii româneşti care, odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, în 2007, a devenit una din limbile oficiale ale Uniunii. O naţiune a cărei limbă este vorbită de aproape 24 de milioane de oameni în întreaga lume, este o naţiune puternică”, a declarat Ministrul Corlățean.

Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, a participat astăzi, la o serie de manifestări culturale care au avut loc la Chişinău cu ocazia sărbătorii „Limba noastră cea română”, în contextul în care, începând de anul acesta, Ziua Limbii Române are caracter de sărbătoare oficială şi în România.

Astfel, demnitarul român a participat la Academia de Ştiinţe a Republicii Moldova la şedinţa solemnă consacrată sărbătorii naţionale „Limba noastră cea română”, în deschiderea oficială a Conferinţei internaţionale „Limba română – limbă a integrării europene”.

În cadrul intervenţiei sale, ministrul delegat Cristian David a apreciat: Este un moment plin de semnificaţie. Sentimentele pe care le încercăm astăzi sunt cu atât mai puternice cu cât inimile românilor de pretutindeni bat la unison. Limba este un element de unitate şi de coeziune, este factorul care dă forţă şi vitalitate culturală şi spirituală. Limba oferă oamenilor sentimentul de apartenenţă la o conştiinţă şi un trecut istoric comun. Ea stă la baza legăturilor noastre profunde și de aceea vă transmit  mesajul românilor de pretutindeni care vă sunt alături, iar faptul că astăzi aniversăm cu toții Limba Română, este un moment înălțător.

La şedinţa solemnă consacrată sărbătorii naţionale „Limba noastră cea română” au fost prezenţi preşedintele Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova, Gheorghe Duca, ministrul culturii al Republicii Moldova, Monica Babuc, vicepreşedintele Academiei Române, acad. Marius Sala, ambasadorul României în Republica Moldova, E.S. Marius Lazurca, directorul ICR „Mihai Eminescu” Chişinău, Valeriu Matei, Mihai Munteanu, Artist al poporului, membri ai Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova, profesori, scriitori, istorici.

Cristian David a participat alături de oficialităţi din Republica Moldova la două momente pline de semnificaţie: depunere de flori la statuia lui Ştefan cel Mare şi Sfânt şi la dezvelirea statuii lui Grigore Vieru de la mormântul marelui poet român din Republica Moldova.

De asemenea, ministrul delegat Cristian David a participat la deschiderea Salonului Internaţional de Carte, ediţia 2013, la Biblioteca Naţională a Republicii Moldova. Acest eveniment are loc în mod tradiţional cu ocazia sărbătorii „Limba noastră cea română”.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata