Breaking news

DNA a pus sechestru pe Avicola Crevedia în dosarul de evaziune fiscală

loading...

Activele Avicola Crevedia au fost puse sub sechestru asigurator de către procurorii DNA, în dosarul de evaziune fiscală al cărui prejudiciu se ridică la 50 milioane euro.

avicola crevediaLa solicitarea DNA, Înalta Curte de Casație și Justiție a emis mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile pe numele a 16 inculpați, în timp ce alte 12 persoane învinuite în dosarul de evaziune fiscală au interdicție de a părăsi țara.

În completarea comunicatelor din 28 și 29 octombrie 2013, privind cercetările efectuate în cauza complexă ce vizează activitatea infracțională a peste 100 societăți comerciale românești și străine, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să comunice următoarele:

Cei 16 inculpați arestați pentru 29 de zile sunt: Moubarak Mahmoud Sleiman, Masri Mahmoud Mohamed, Burlacu Antonio Laurențiu, Lungu Răzvan Adrian, Abdul Mounim Al Zaid, Corbu Vasile, Rădulescu Georgian, Dănilă Florin, Ștefan Sorin Cristian, EL Madhoun Suheil Rashid Selim Ahmed, Rami Ghaziri, EL Khoury Elias, EL Khoury Charbel, Sărăcuțu Adrian, cât și procuroarea  Nicolae Angela Eugenia și fiul acesteia Nicolae Daniel.

Pe lângă măsura arestării a 16 persoane și a interdicției de a nu părăsi țara pentru altele 12, DNA a aplicat și sechestru asigurator pe bunurile Avicola Crevedia.

În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra activelor SC AVICOLA CREVEDIA SA Crevedia, jud. Dâmbovița și SC AVICOLA TĂRTĂȘEȘTI SA, asupra conturilor bancare și părților sociale deținute de inculpatul Ghaziri Rami la SC AGROLI GROUP SRL Crevedia, valoarea bunurilor sechestrate acoperind în totalitate prejudiciul cauzat. Pentru recuperarea prejudiciului constatat ca urmare a infracțiunilor reținute în sarcina inculpaților, în cauză, procurorii DNA au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra sumelor deținute în conturile bancare de 40 societăți comerciale implicate în circuitul evazionist și asupra a 50 de imobile aparținând persoanelor fizice cercetate în cauză. De asemenea, la perchezițiile domiciliare efectuate în cele 160 locații au fost ridicate bunuri bani și bijuterii ce vor fi indisponibilizate în vederea recuperării prejudiciului, valoarea totală a bunurilor fiind în curs de evaluare”, se precizează în comunicatul de presă al DNA.

Procurorii DNA spun în referatul de arestare că: În calitate de administrator și director general al SC AVICOLA CREVEDIA SA Crevedia, jud. Dâmbovița respectiv administrator al SC AVICOLA TĂRTĂȘEȘTI SA Tărtășești, jud. Dâmbovița, GHAZIRI RAMI a evidențiat în actele contabile ale celor două societăți operațiuni fictive privind livrări intracomunitare de mărfuri către societăți comerciale de tip fantomă din Bulgaria, Ungaria și Cipru, în realitate mărfurile fiind comercializate pe teritoriul României, prin folosirea unui circuit economic având ca beneficiari finali ai mărfii societățile comerciale reprezentate de învinuit (furnizori inițiali ai produselor), membre ale holdingului AGROLI (SC AVICOLA CREVEDIA SA, SC SYNERGY INVEST SRL, SC AVICOLA TĂRTĂȘEȘTI și SC AGROLI GRUP SRL).

În acest fel, s-a cauzat un prejudiciu la bugetul statului în sumă de 89.988.299 lei (din care 75.828.694 lei în cazul SC AVICOLA CREVEDIA SA Crevedia și 14.159.605 lei în cazul SC AVICOLA TĂRTĂȘEȘTI SA) reprezentând TVA dedus ilegal. De asemenea, inculpatul GHAZIRI RAMI a solicitat și obținut, fără drept, de la bugetul general consolidat, suma totală de 80.378.868 lei (din care 72.063.601 lei în cazul SC AVICOLA CREVEDIA SA și 8.315.267 lei în cazul SC AVICOLA TĂRTĂȘEȘTI SA) cu titlu de rambursare și/sau compensare de TVA, urmare a livrărilor intracomunitare fictive declarate de cele două societăți

În aceeași perioadă de timp, GHAZIRI RAMI a transferat (plasat) fondurile provenite din săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală în conturile din Liban deschise pe numele unor cetățeni de origine libaneză, membri ai familiei sau societăți comerciale pe care le controlează în țara respectivă, după care sumele de bani au fost redirecționate către conturi din România, fiind destinate acordării unor împrumuturi/investiții firmelor românești deținute de acesta.

Ulterior, o parte din aceste fonduri s-au reîntors în Liban având o aparență de legalitate conferită de interpunerea unor operațiuni justificate din punct de vedere economic și comercial cum ar fi „rambursări împrumuturi”, plăți aferente unor operațiuni de comerț exterior, etc.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata