Breaking news

Autostrada Comarnic – Brașov rămâne doar pe hârtie. Firmele care au câștigat licitația vor mai mulți bani

loading...

Autostrada Comarnic – Braşov nu se mai face, cel puțin nu în 2015. Motivul?! Asocierea Vinci-Strabag-Aktor, care a fost desemnată ca și câștigătoare a lucrării de realizare a autostrăzii, vrea mai mulți bani.

autostrada nadlac - aradMinisterul Transporturilor anunță că nu are bani pentru a finanța autostrada Comarnic – Brașov, întrucât consorțiul care a câștigat licitația vrea schimbarea condițiilor de finanțare, adică mai mulți bani.

„Am discutat cu consorţiul şi, în varianta în care vom reuşi să restructurăm proiectul şi să găsim un model financiar mai eficient în raport cu bugetul țării, pe care să-l aducem într-o zonă în care pot participa şi alte instituţii financiare internaţionale (BEI, BERD, IFC – cu care MT are programate discuții pe această temă) si dacă vom avea și o poziţie favorabilă şi din partea Eurostat, deci dacă găsim o astfel de variantă, care să fie acceptată de toată lumea, mergem mai departe. Daca nu, și se mențin datele actuale, va trebui să găsim o altă construcție a acestui proiect. Pe aceste coordonate ale restructurării proiectului continuăm până în luna aprilie discuțiile cu partenerii din consorțiul Vinci-Strabag-Aktor”, spune Ioan Rus, Ministrul Transporturilor.

Mâine, 15 februarie, la solicitarea Premierului Victor Ponta, Ministerul Transporturilor urma să prezinte situaţia și decizia cu privire la realizarea Autostrăzii Comarnic – Braşov.

Ministerul transporturilor spune că în urma dezbaterilor publice, au fost exprimate sute de poziţii divergente. Autostrada Comarnic – Brașov este necesară, însă a fost catalogată în urma dezbaterilor ca fiind greu de suportat de bugetul ţării.

La începutul anului 2014, CNADNR a încheiat un memorandum cu consorţiul format din Vinci-Strabag-Aktor prin care se prevede concesiune de lucrări publice pentru proiectarea, construcţia, finanţarea, operarea şi întreţinerea autostrăzii Comarnic-Braşov.

Durata contractului de concesiune este de 30 de ani, din care 4 ani construcţie şi 26 de ani operare şi întreţinere.

Lungimea autostrăzii 53,22 km. Valoarea estimată pentru lucrările de proiectare şi construcţie – 1,828 mld. Euro (fără TVA).

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata