Breaking news

Aurul de la Roșia Montană se poate extrage cu o tehnologie nouă, fără cianuri. Canadienii au refuzat-o

loading...

Aurul se poate extrage și prin altă metodă, în afară de cea care implică utilizarea cianurilor. Numai că oficialii canadieni de la Gabriel Resources, nu vor să o aplice la Roșia Montană.

rosia montanaSpecialiştii din Baia Mare, în frunte cu profesorul Jack Goldstein, un inginer chimist băimărean, au brevetat la OSIM, în 2012, o metodă de extracţie care permite exploatarea eficientă a zăcământului de la Roşia Montană fără nici un impact negativ pentru mediu.

Costurile ar fi mai mici în comparaţie cu exploatările bazate pe cianuri, lucru care o face interesantă. Însă autorităţile române cât și canadienii de la Gabriel Resources, ignoră această invenţie.

Tot la Baia Mare se experimentează şi extragerea aurului cu ajutorul unor bacterii, metodă numită biominerit. Este vorba despre bacterii care prin modul de hrănire despart în mod natural minereul de aur de steril.

Biomineritul este o metodă 100% ecologică, folosită în Chile, Australia, Brazilia şi Africa de Sud. Conform cercetătorului dr. Karen Olsson- Francis, de la Universitatea Open din Milton Keynes, Anglia, biomineritul va fi utilizat şi în Cosmos, atunci când oamenii vor începe să exploateze resurse de pe alte planete.

Geologul Gheorghe Popescu, profesor la Facultatea de Geologie din Bucureşti, este de părere că proiectul Roşia Montană a pornit greşit, deoarece nu au fost consultaţi cei patru factori care trebuie să hotărască în acest domeniu: geologul, inginerul specializat pe mine de aur, specialistul în ecologie şi economistul.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata