Breaking news

Argentin Todea, Gheorghe Giurgiu şi Gheorghe Trif sunt cei care au ajuns primii la victimele accidentului aviatic

loading...

Argentin Todea, Gheorghe Giurgiu şi Gheorghe Trif sunt cei trei localnici care au reușit să ajungă primii la supraviețuitorii catastrofei aviatice din popasul Ursoaia.

eroi accident aviatic popasul ursoaiaFără coordonate GPS, prin satelit, google maps, triangulație și alte date tehnice de localizare, cei trei horeni au fost primii care i-au găsit pe supraviețuitorii accidentului aviatic și le-au acordat primul ajutor.

Argentin Todea, Gheorghe Giurgiu şi Gheorghe Trif au mers circa trei kilometri pe jos, prin zăpadă prin pădure pe timp de noapte și au reușit să-i găsească pe supraviețuitori. Odată ajunși la ei, eroii de ocazie s-au dezbrăcat de haine, și le-au oferit victimelor care erau înghețate.

Cei trei localnici au povestit site-ului alba24.ro, că i-au găsit pe toţi îngheţaţi, îndureraţi, strigând după ajutor, şi că i-au transportat cu tărgi improvizate, până la primul drum unde erau mașinile de teren ale localnicilor şi cele ale SMURD-ului.

Argentin Todea, primul care a ajuns la locul accidentului spune că: Am plecat la căutări şi noi ca toţi oamenii din comună. Eu împreună cu alţi doi consăteni. Nu am auzit nimic, cred că ne-a trimis Dumnezeu acolo. Erau în stare critică. Domnişoara studentă era decedată, pilotul era decedat, copilotul avea picioarele rupte, iar domnii doctori se cântau că nu pot răsufla, să-i ajutăm. Victimele erau afară, ieşiseră din epavă. Am anunţat la Alba Iulia pe domnul comisar şef Rusu Mihai, adjunct al IPJ Alba, iar el a anunţat în comună. La aproximativ o oră au ajuns şi echipajele. 

Gheorghe Giurgiu, celălalt salvator din grupul primilor trei ajunşi la locul accidentului,  spune că în timp ce ceilalţi doi colegi ai săi l-au ajutat pe  doctor şi au dus-o pe studenta rezidentă până la maşinile de teren, el a rămas singur acolo şi şi-a dat hainele de pe el jos să-i încălzească pe cei răniţi.

Gheorghe Trif, Cel de-al treilea erou a spus că: I-am găsit speriaţi, aproape îngheţaţi. Am luat-o pe domnişoara studentă cu pătura, împreună cu Todea Argentin, şi am dus-o până jos la autoturisme. Era, cred, moartă. Nici nu prea ne-am putut uita la ea.  Avea lacrimile îngheţate, era palidă, albă, ochii întorşi pe spate, hainele îngheţate, beton, cum spunem noi aici în zonă. Ceilalţi strigau, se văitau. Ce a fost acolo…vai…! Nu vreau să mai văd aşa ceva.

Din cauza nepăsării și a incompetenței STS, Romatsa și IGSU, pilotul Adrian Iovan și studenta Aurelia Ion au murit înghețați de frig, aceștia fiind găsiți de localnici la circa șase ore de la prăbușirea avionului.  Aeronava decolase luni, de la București și mergea la Oradea pentru a preleva organe de la un donator, având la bord un pilot, un copilot, o studentă la medicină și patru medici.

Foto: alba24.ro

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata