Breaking news

ANI decapitează primarii USL. Guvernul se pregătește de alegeri locale anticipate

loading...

Agenția Națională de Integritate decapitează pe bandă rulantă primarii și aleșii locali ai USL. Din acest motiv, cel mai probabil se vor organiza alegeri locale anticipate în mare parte din județele României.

antonescu - usl108 primari şi preşedinţi de Consilii Judeţene care au fost declaraţi incompatibili de Agenţia Naţională Integritate din 2008 până în prezent.

Din cauza investigaţiilor ANI, liderii PNL şi PSD din teritoriu au cerut conducerii USL modificarea legii 161/2003, cea care reglementează situaţiile de incompatibilitate şi conflict de interese.

Premierul Victor Ponta a tras semnal de alarmă, susţinând că de fapt numărul aleşilor locali care se află în această situaţie este mult mai mare, aproape jumătate dintre primari fiind incompatibili. El a adăugat că se va întâlni cu reprezentanţii Comisiei Europene şi ANI pentru a vedea cum se poate modifica legea. Premierul s-a întrebat retoric dacă nu cumva, în această situaţie, ar trebui făcute noi alegeri locale.

Primarul municipiului Sibiu, Klaus Iohannis, care a fost declarat incompatibil de ANI, a afirmat că modificarea legii 161/2003 este „obligatorie” şi că puterea nu trebuie să aştepte ca primele decizii nefavorabile împotriva aleşilor locali să fie date de instanţele de judecată.

Ministerul Justiţiei, condus de Robert Cazanciuc, a dat însă un aviz negativ actului normativ iniţiat de aleşii locali de modificare a legii 161/2003, deşi acesta era susţinut chiar de vicepremierul Dragnea.  În mai multe întâlniri pe care le-a avut Dragnea cu aleşii locali, aceştia i-au cerut modificarea “de urgenţă” a legii incompatibilităţilor. Ei insistă pentru o iniţiativă legislativă, dacă modificarea legii a picat în zona guvernamentală.

Verificările ANI în privinţa aleşilor locali sunt în curs de desfăşurare, numărul celor care au fost declaraţi incompatibili nefiind definitiv.

Primarii şi preşedinţii de Consilii Judeţene care au fost declaraţi incompatibili de ANI încearcă să îşi câştige dreptatea în instanţă. Ei consideră că prezenţa lor în AGA ale societăţilor comerciale aflate în subordinea lor nu reprezintă o incompatibilitate. Principala bătaie de cap pentru aleşii locali o reprezintă legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei.

La articolul 87, litera f, al acestei legi se prevede că funcţia de primar, preşedinte al Consiliului judeţenea este incompatibilă cu funcţia de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generală a unei societăţi comerciale de interes naţional.

Liderii locali recunosc că au făcut parte din aceste adunări generale, dar susţin că este o „eroare” ca prezenţa lor acolo să fie considerată incompatibilitate, deoarece ei „reprezintă interesele comunităţii”.

Preşedintele CJ Hunedoara, Mircea Moloţ, care a pierdut la prima instanţă procesul cu ANI, a declarat pentru gândul: pe cine să pui în AGA ca reprezentant al tău? Pe nenea Ion? După cum interpretează ANI, nici pe funcţionarii publici, pe nimeni din CJ. Chiar suntem între ciocan şi nicovală.

La articolul 89 al legii 161/2003 se prevede: “calitatea de ales local este incompatibilă şi cu calitatea de acţionar semnificativ la o societate comercială înfiinţată de consiliul local, respectiv de consiliul judeţean”.

Primarul Sibiului Klaus Iohannis şi preşedintele CJ Braşov, Aristotel Căncescu, declaraţi incompatibili de ANI, se apără afirmând că ei au făcut parte dintr-o AGA a unui operator regional, nu a unui operator local.

ANI susţine că unităţile administrativ teritoriale aveau posibilitatea de a desemna un reprezentat al lor în AGA, dar cu respectarea legii, fără a se încălca regimul incompatibilităţilor.

Prezenţa preşedintelui CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, dar şi a mai multor primari din judeţ în Compania RAJA SA, a făcut ca judeţul să aibă cei mai mulţi aleşi locali incompatibili.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata