Breaking news

Amenzi de 2.5 miliarde de lei pentru cluburile care nu aveau autorizație de incendiu

loading...

Cluburile, barurile și discotecile din România au fost luate la bani mărunți de pompieri, după tragedia din Club Colectiv, soldată cu 48 de morți. În doar patru zile, pompierii și polițiștii au aplicat peste 350 de amenzi în cuantum de 2,5 miliarde lei vechi.

colectiv pompieriLa nivel naţional, în perioada 5-8 noiembrie, au fost organizate şi derulate o serie de acţiuni preventive la obiective cu afluenţă de persoane din categoria cluburi, baruri, discoteci, săli de cinematograf/spectacol şi mall-uri.

Pentru desfăşurarea acestor activităţi, au fost angrenaţi 682 pompieri (inspectori de prevenire şi personal din subunităţile de intervenţie), 384 reprezentanţi ai inspectoratelor de poliţie, 301 reprezentanţi ai inspectoratelor de jandarmi şi 230 reprezentanţi ai altor autorităţi cu atribuţii de control.

”În perioada menţionată s-au executat 425 controale la operatori economici din categoria cluburi, baruri, discoteci, săli de cinematograf/spectacol şi mall-uri, unde au fost constatate 1239 deficienţe, dintre care 181 au fost înlăturate pe timpul verificărilor. În urma acţiunilor de control preventive, au fost aplicate 896 sancţiuni contravenţionale (543 avertismente şi 353 amenzi contravenţionale), în cuantum de 2.580.025. RON. Din totalul operatorilor economici supuşi acţiunilor de verificare, 413 deţin autorizaţie de securitate la incendiu, fiind îndeplinite criteriile prevăzute în cadrul legislativ aplicabil domeniului de activitate. De asemenea, pe  parcursul acţiunilor de control personalul angrenat în procesul de verificare a identificat 118 operatori economici care nu desfăşurau program cu publicul potrivit domeniului de activitate (închise de la sine)”, se arată în comunicatul de presă al IGSU, remis exclusivNEWS.ro.

Principalele nereguli identificate în teren au constat în: lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu, deficienţe privind existenţa şi funcţionalitatea mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor, organizarea activităţii de apărare împotriva incendiilor, nerespectarea reglementărilor referitoare la utilizarea focului deschis (de exemplu, lumânări) şi a efectelor speciale artistice/pirotehnice, precum şi cele referitoare la reglementarea fumatului.

Totodată, cu prilejul controalelor executate au fost depistate şi trei încălcări grave ale cerinţei de securitate la incendiu, situaţie care a generat aplicarea măsurii complementare de oprire a funcţionării ori utilizării construcţiilor la operatorii economici care desfăşoară activităţi în domeniul alimentaţiei publice şi de agrement (un restaurant şi un bar din judeţul Dâmboviţa, respectiv o sală de evenimente din municipiul Petroşani, judeţul Hunedoara). Din raportările operative ulterioare şi pentru bazarul din municipiul Suceava a fost dispusă măsura de oprire a funcţionării.

Concomitent cu activităţile de control asupra respectării normelor de apărare împotriva incendiilor, pompierii din cadrul subunităţilor operative de intervenţie au efectuat 220 acţiuni de recunoaştere la categoriile de obiective cuprinse în planurile de verificare.

Pe durata derulării activităţilor, personalul specializat al inspecţiilor de prevenire a desfăşurat 95 exerciţii de evacuare la care au participat peste 600 de persoane.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata