Breaking news

Ambasadorul Moldovei: Transnistrenii se conving de faptul că UE nu le este dușman

loading...

 Iurie Reniță, Ambasadorul Republicii Moldova la București a declarat vineri seară, pentru exclusivNEWS.ro că semnarea Acordurilor va ajuta rezolvarea problemei transnistrene și că locuitorii acestei regiuni s-au convins de faptul că Uniunea Europeană nu le este dușman.

iurie renita - ambasadaor moldovaIurie Reniță a fost prezent, vineri seară, alături de Ambasadorii Georgiei și Ucrainei, la ceremonia organizată de Ministerul de Externe, în cinstea semnării celor trei țări, a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

Ambasadorul Republicii Moldova la București a declarat pentru exclusivNEWS.ro că semnarea acestor acorduri de către țara sa va avea doar efect benefic și va ajuta la reîntregirea țării și la rezolvarea problemei din Transnistria.

”Apropierea de Uniunea Europeană, apropierea de o zonă de prosperitate cum este e UE, în mod firesc e una atractivă. Mai mult de jumătate din exporturile din zona transnistreană a Republicii Moldova, merg către țările din Uniunea Europeană. E o situație de paradox, dacă  ideologic, politic, oarecum zona e aproape de est, de Rusia, economic, comercial e aproape de UE de alte state ale lumii. Ceea ce vorbește despre faptul că există suficiente premise de a întregi Republica Moldova. Odată cu liberalizarea regimului de vize, a crescut considerabil solicitările de pașapoarte biometrice către UE, din zona transnistreană. E o situație în care cei din Transnistria se conving de faptul că Uniunea Europeană nu le este un dușman, cum au fost din păcate, învățați de o altă ideologie de o altă politică care este sigur una greșită. Nu e cazul să căutăm chipul dușmanului, e momentul să ne facem prieteni și să colaborăm.  Aceasta e cea mai bună soluție și sper mult că cei din regiunea transnistreană înțeleg și vor beneficia în egală măsură de beneficiile care le oferă acordul de asociere și mai ales de cel de liber schimb”, a declarat Iurie Reniță pentru exclusivNEWS.ro.

Ambasadorul a spus că aceste acorduri nu sunt îndreptate împotriva niciunui stat și că nu crede că relațiile cu Rusia se vor deprecia: Acordurile semnate nu au o tentă de a produce neplăceri oricărui stat. Nu e îndreptat împotriva nimănui. Cu Rusia noi am purtat un dialog constant pe toate subiectele, la solicitarea părții ruse, deoarece și-au exprimat îngrijorarea. Nu există niciun motiv de îngrijorare și de preocupare vis a vis opțiunea pro-europeană a Republicii Moldova, deoarece acesta este un drept exclusiv și suveran al unui stat suveran. În egală măsură noi respectăm drepturile opțiunile politice ale federației ruse. În egală măsură dorim ca și opțiunea noastră să fie respectată. Există un dialog permanent între Chișinău și Moscova pe toate palierele, inclusiv pe cel de integrare europeană. Dacă vor apărea probleme, în spiritul colaborării, ne vom strădui să le rezolvăm.

Cât privește posibilitatea repetării scenariului în Transnistria cu cel din Crimeea, Iurie Reniță a spus că: Nu avem temei și nu am oferit temei pentru asemenea abordări. Dacă sunt pe agendă câteva chestiuni ce urmează a fi soluționate, este dialogul și compromisul. acestea sunt armele diplomației, nu tancurile. Republica Moldova ferm, utilizează aceste ”arme„, nu altele.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata