Breaking news

Am ajuns slugi în propria țară. 40% din suprafața agricolă a României, cumpărată de străini

loading...

Străinii cumpără masiv teren în România pentru că este ieftin și extrem de profitabil. În prezent, aproape jumătate din terenurile agricole din România sunt deţinute de străini. În acest ritm o să ajungem slugi în propria țară, dacă nu deja suntem.

teren agricol romaniaRomânia este cumpărată bucată cu bucată de germani, danezi, austrieci, italieni, unguri și alți europeni care vor să devină proprietari de teren agricol în țara noastră.

Străinii au bani iar românii terenuri de vânzare. Prețul extrem de mic raportat la media europeană, sărăcia lucie în care se zbat românii din mediul rural, fac ca terenurile din România să fie o adevărată mană cerească pentru străini.

Așa se face că până în prezent, potrivit statisticilor, peste 40% din suprafața agricolă a României a ajuns în posesia străinilor. În nicio altă țară europeană nu se mai întâlnește o astfel de situație.

 „Nu ne vindem ţara!”, dar o cedăm pe doi arginți, hectar cu hectar, străinilor. Ca mai apoi să ajungem sclavi pe plantație, încercând să ne câștigăm pâinea la agricultorul străin pe terenul care cândva, era al nostru.

5,3 milioane de hectare de teren agricol din 13,3 câte are România se află deja în proprietatea străinilor. 30% din terenuri sunt deținute de oameni și firme din UE, iar 10% de persoane din afara Uniunii Europene.

Marii latifundiari străini din România sunt austrieci, danezi, italieni, libanezi dar și bănci și companii de asigurări care au cumpărat teren în România ca metodă ieftină de diversificare a portofoliilor. În județul Timiș o treime din terenurile agricole sunt controlate de italieni. Alte achiziții sunt însă controversate și chiar certate cu legea.

Potrivit Digi 24, gigantul financiar Rabobank are peste 21.000 de hectare de teren în țara noastră, însă modul în care a fost achiziționat a atras atenția presei internaționale.

O anchetă a Centrului Român de Jurnalism de Investigație și a olandezilor de la De Correspondent a aflat că brațul de investiții în agricultură al RaboBank ar fi cumpărat terenuri de la țăranii români din peste 50 de sate prin intermediari corupți, ulterior condamnați.

Au fost documentate cazuri de vânzari cu forța, de amenințări și hărțuiri pentru obținerea unor terenuri la prețuri de nimic. Abuzuri există, dar nu sunt o practică generală. Ba chiar, afacerile făcute de străini în agricultură vindecă încet încet una din marile probleme ale sectorului – fărâmițarea terenurilor. Aceștia cumpără parcele mici și le comasează.

În prezent, 30% din populația României este angajată în agricultură, în timp ce în țările din vestul Europei, în acest domeniu lucrează doar 2% din populație.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata