Breaking news

Alina Bica, anchetată de Inspecția Judiciară după ce a oprit de la difuzare, interviul acordat TVR

loading...

Inspecția Judiciară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, la sesizarea exclusivNEWS.ro, va demara verificări în cazul procurorului șef al DIICOT, Alina Bica, după ce aceasta a acordat un interviu TVR, în care spunea că ”Am apărut trăgând pe nas? Cum am apărut?!”, după care a făcut presiuni la Televiziunea Română pentru ca interviul să nu fie difuzat.

alina bica - cenzura TVRUrmare a sesizării exclusivNEWS.ro, Inspectorii Judiciari vor verifica dacă prin cele declarate în cadrul interviului TVR, și mai apoi prin presiunile exercitate în a nu se difuza interviul pe post, Alina Bica a încălcat codul deontologic al procurorilor și judecătorilor.

Vă informăm că solicitarea dumneavoastră, adresată  Consiliului Superior al Magistraturii, la data de 31 octombrie 2014, trimisă Biroului de informaţii publice şi relaţii cu mass-media al Inspecţiei Judiciare, a fost redirecţionată  către Direcţia de inspecţie judiciară pentru procurori, pentru a fi avută în vedere la soluţionarea lucrării nr. 4758/IJ/1265/DIP/2014 care are ca obiect efectuarea de verificări cu privire la conduita doamnei procuror şef Alina Mihaela Bica, raportat la normele deontologice impuse magistraţilor de Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor. Precizăm că, în cadrul lucrării menţionate, se fac verificări şi cu privire la aspectele semnalate de dumneavoastră. Potrivit dispoziţiilor art. 39 din „Regulamentul privind normele pentru efectuarea lucrărilor de inspecţie de către Inspecţia Judiciară”, publicat în Monitorul Oficial nr. 802/29 noiembrie 2012, termenul maxim pentru finalizarea verificărilor  este de 90 de zile. Până la soluţionarea acestei lucrări nu pot fi oferite nici un fel de informaţii sau puncte de vedere, întrucât potrivit art. 73 alin. 5 din Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, modificată şi republicată în Monitorul Oficial nr. 529/16.07.2014, „actele, documentele sau orice alte informaţii care se află pe rolul Inspecţiei Judiciare au caracter confidenţial, cu excepţia celor care constituie, potrivit legii, informaţii de interes public. Verificările ce se efectuează în cadrul procedurilor privind răspunderea deontologică şi disciplinară nu se încadrează în categoria informaţiilor de interes public, potrivit Listei cu documentele prevăzute de art. 5 lit. (g) din Legea nr. 544/2001 privind accesul la informaţii de interes public produce şi/sau gestionate de Inspecţia Judiciară, publicată pe site-ul Inspecţiei Judiciare, www.inspectiajudiciara.ro”, se arată în răspunsul oferit exclusivNEWS.ro de către Inspectorul Judiciar, Tamara Manea, purtător de cuvânt al Inspecției Judiciare din cadrul CSM.

Alina Bica a fost sunată joia trecută de către reporterul TVR, Andreea Anghel pentru a-i cere un punct de vedere în legătură cu fotografiile publicate de blogul joscenzura2014.wordpress.com, în care șefa DIICOT apare alături de Elena Udrea și Ana Maria Topoliceanu, în timp ce făceau shopping de lux la Paris.

După ce și-a ieșit din minți în cadrul convorbirii telefonice avute cu reporterul TVR, unde a spus că:”Ce am apărut doamnă?!  Acum bănuiesc că înregistrați convorbirea. În ce poze am apărut, n-aveți prieteni, nu ieșiti în weekend, am apărut în poziții dezolante. Am apărut trăgând pe nas? Cum am apărut?!”, Alina Bica a dat numeroase telefoane la Televiziunea Română prin care a cerut ca interviul telefonic să nu fie difuzat pe post. Alina Bica l-a sunat și pe Directorul Știrilor TVR, Claudiu Lucaci, căruia i-a cerut să nu difuzeze convorbirea telefonică și să pună reporterul să o sune din nou pentru a face alt interviu.

Claudiu Lucaci s-a conformat cerințelor Alinei Bica și a interzis difuzarea pe post a primei convorbiri telefonice și a pus reporterul să facă o nouă înregistrare cu șefa DIICOT, care a și intrat în Telejurnalul de la ora 20.00. Informația a fost dezvăluită de Adelin Petrișor pe blogul personal unde a și publicat înregistrarea cu pricina.

După câteva ore, colega mea a fost sunată de doamna procuror-șef. Alina Bica i-a cerut Andreei să nu difuzeze interviul telefonic, motivând că nu a știut că e înregistrată. Argumentul doamnei nu stă în picioare pentru că ea însăși a spus “bănuiesc că înregistrați convorbirea”, deci era conștientă că va fi citată. Decizia editorială a fost să se difuzeze înregistrarea. Ulterior, purtătorul de cuvânt de la DIICOT a mai sunat un reporter din redacție, tot fără rezultat. Andreea a primit și un email în care i se spunea că prima discuție a fost “amicală”. Într-un final, i-a sunat telefonul și directorului Departamentului Știri, Claudiu Lucaci. Nu știu cu cine a vorbit, însă el a considerat că deontologic este să ascultăm rugămințile procurorului-șef DIICOT și că Andreea trebuie să o sune din nou pe Alina Bica și să facă un alt interviu. Eu am postat aici prima înregistrare pentru că, spre deosebire de șeful meu direct, am considerat că e relevantă din punct de vedere jurnalistic și că a fost făcută cu respectarea tuturor normelor deontologice. Andreea s-a prezentat și a fost întreruptă chiar când încerca să-i spună că dorește o declarație. De asemenea, doamna procuror-șef a dovedit că era conștientă că discuția nu e “off the record”, scrie Adelin Petrișor pe blogul personal.

Iată dialogul halucinant dintre Alina Bica și reporterul TVR.

Reporter TVR: Doamnă Bica vă rugăm frumos să ne dați și…

Alina Bica: Nu comentez, vă rog din tot sufletul, nu comentez absolut deloc, e o chestiune privată, doriți să faceți dezbatere publică pe ea, dezbateți public, nu comentez, chiar nu e cazul.  

Reporter TVR: Totuși apăreți în niște poze….

Alina Bica: Ce am apărut doamnă?!  Acum bănuiesc că înregistrați convorbirea. În ce poze am apărut, n-aveți prieteni, nu ieșiti în weekend, am apărut în poziții dezolante. Am apărut trăgând pe nas? Cum am apărut. Nu aveți prieteni, nu ieșiți în weekenduri, nu vă duceți….?!!! Locuiți numai în casă?? În ce poziții am apărut?!!! Doi la mână, vreunul din documentele alea poartă semnătura mea doamnă?!!! În ce poziții am apărut? În niște poziții pe stradă.

Reporter TVR: Împreună cu doamna Udrea…

Alina Bica: E o problemă că e doamna Udrea?!

Reporter TVR: Dumneavoastră știți mai bine….

Alina Bica: Nu cred că am o problemă cu doamna Udrea, că nu văd de ce aș avea. Chiar nu înțeleg care este problema!!! Poziția publică și politică a doamnei Udrea este una, chestiunea privată este alta. Deci comentați ce doriți.

Reporter TVR: Mai este o problemă. Apar sume mari de bani cheltuite….

Alina Bica: Vă mai spun încă odată, ați văzut vreo chitanță cu numele meu, acele documente publicate pe site, au semnătura mea pe ele???

Adelin Petrișor scrie pe blogul personal, că Alina Bica, după ce a încheiat convorbirea telefonică cu reporterul TVR, i-a cerut acestuia să nu difuzeze cele spuse de ea pe motiv că ”nu știa că este înregistrată”, deși la începutul discuției chiar ea a spus că presupune că discuția este înregistrată.

Pozele au apărut pe site-ul  joscenzura2014.wordpress.com, care a fost închis la câteva ore după ce le-a publicat.

În aceste fotografii, Elena Udrea apare alături de Alina Bica, şefa DIICOT şi de Ana Maria Topoliceanu, fosta şefă a Companiei Naţionale de Investiţii

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata