Breaking news

Afaceri cu 20% mai mici pentru marile corporații din Romania

loading...

Cele mai profitabile două companii din România au înregistrat în 2009 scăderi ale veniturilor de aproximativ 20%.orange-petrom

Cea mai profitabilă companie din țară în 2008, Orange Romania, a avut încasări mai mici cu 19,4% ajungînd în 2009 la o cifră de 1,05 miliarde euro. În schimb, operatorul a anunţat că numărul clienţilor săi a crescut cu 6%, până la 10,9 milioane utilizatori, potrivit raportului France Telecom. Principalele motive ale diminuării încasărilor au fost evoluția cursului valutar și faptul că firma a introdus o serie de oferte la preţuri mai mici.

La rândul său, OMV Petrom, a doua cea mai profitabilă companie din România în 2008, a avut anul trecut venituri în scădere cu 23%. În ciuda acestui rezultat, profitul net al celei mai mari companii din România a crescut cu circa o treime la 325 de milioane de euro. Petrom este unul dintre primii angajatori de pe piaţa românească, la finele lunii septembrie având circa 28.000 de salariaţi, faţă de 33.300 la finele anului precedent. Oficialii companiei au anunţat anul trecut că au un program de disponibilizări de circa 3.000 de angajaţi la nivel naţional.

Nici sectorul bancar nu a scăpat în 2009 de probleme, jumătate din băncile din sistemul bancar înregistrând pierderi. Bancherii au fost nevoiţi să constituie provizioane, din cauza creditelor neperformante, fapt ce a muşcat din profituri. Şi asiguratorii au avut anul trecut pierderi de circa 300 milioane euro pe segmentul auto, potrivit unor estimări din piaţa de profil.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata