Breaking news

Adrian Năstase a fost condamnat la patru ani de închisoare în dosarul Zambaccian

loading...

Adrian Năstase a fost condamnat luni, de Înalta Curte, la patru ani de închisoare cu executare în dosarul Zambaccian, pentru luare de mită în formă continuată.

nastase motivare decizieLovitură catastrofală pentru Adrian Năstase. Fostul premier al României se întoarce după gratii.

Completul de cinci judecători de la Înalta Curte a mărit pedeapsa stabilită de completul de trei judecători.

Astfel că Năstase a primit patru ani de închisoare și 5 ani interzicerea unor drepturi. În timp ce soția lui a primit 3 ani de închisoare cu suspendare și 4 ani interzicerea unor drepturi, pentru complicitate la șantaj.

În timp ce Irina Jianu a primit 4 ani de închisoare pentru complicitate la fapte de corupție.

Instanța a mai stabilit să confiște și peste un 1,8 milioane de lei de la soții Năstase cât și 8000 de dolari și 5000 de euro de la Irina Jianu.

Adrian Năstase fusese inițial achitat de completul de trei judecători pentru infracțiunea de luare de mită.

Decizia de azi este definitivă, irevocabilă și executorie.

În acest dosar, Năstase este acuzat de luare de mită şi şantaj, fiind condamnat pe fond la 3 ani de închisoare cu suspendare. Dacă această pedeapsă este menţinută, fostul premier ar putea reveni în închisoare.

Fostul premier este acuzat şi pentru primire de foloase necuvenit de la fostul consul al României în China, Ioan Păun. Mai precis, din banii primiţi de la Irina Jianu, Năstase şi soţia acestuia sunt acuzaţi că au cumpărat bunuri din China, achiziţiile fiind realizate de către consulul Ioan Păun. În schimbul acestei operaţiuni, Ioan Păun ar fi primit – susţin procurorii – promisiunea că va fi menţinut pe poziţia de consul.

Adrian Năstase este acuzat că l-a şantajat pe Ioan Păun pentru ca acesta să-şi schimbe declaraţia dată în faţa procurorilor DNA în faza de urmărire penală. Una dintre probele din dosar o reprezintă interceptările ambientale cu Adrian Năstase.

La judecarea pe fond a dosarului, Adrian Năstase a fost achitat pentru infracţiunea de luare de mită, însă a fost condamnat pentru infracţiunea de şantaj.

Legat de infracţiunea de şantaj, Ioan Păun a povestit în 2009, că în 2006 a fost chemat la reşedinţa lui Adrian Năstase de pe strada Zambaccian.

Întâlnirile aveau loc în buncărul de la subsol, o construcţie specială cu pereţi de plumb. Ioan Păun a relatat că Adrian Năstase i-ar fi cerut să declare la DNA că nu a primit 700.000 de dolari de la el şi soţia sa, ci de la Irina Jianu.

Ioan Păun a sugerat infracţiunea de şantaj cu o declaraţie în care spune că avocatul Aurel Ciobanu i-ar fi indicat că există posibilitatea ca el să fie scos din ţară pentru câţiva ani fără ca cineva să ştie. În opinia lui Păun, poziţia avocatului reprezenta o ameninţare indirectă de la familia Năstase.

Pe 13 martie 2006, Adrian Năstase s-ar fi întâlnit cu Octavian Creţu la Parlament chiar în biroul său. La acea dată Năstase era preşedinte Camerei Deputaţilor. Octavian Creţu purta asupra sa echipament de înregistrare. Din stenograma discuţiilor reiese că Năstase încearcă să-l convingă pe Creţu să intervină la consulul Păun pentru ca acesta să-şi schimbe declaraţia dată procurorilor şi să nu mai recunoască faptul că a primit 700.000 de dolari de la el şi de la Dana Năstase.

Pe 30 martie 2012, completul Curţii Supreme – format din judecătorii Ana Hermina Iancu, Alixandri Vasile şi Săndel Macavei – a decis să-l achite pe Adrian Năstase pentru infracţiune de luare de mită şi să-l condamne la 3 ani cu suspendare pentru cea de şantaj.

În acelaşi dosar Dana Năstase a fost  condamnată la 3 ani cu suspendare pentru folosirea de acte vamale false, pentru restul acuzaţiilor fiind achitată.

Irina Jianu şi ea inculpată în dosar a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu executare.

loading...
1 Comentariu
  1. Dragos spune

    Justitia functioneaza

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata