Breaking news

Adrian Năstase a fost eliberat condiționat din închisoare

loading...

Tribunalul Ilfov a dispus joi, eliberarea de îndată din închisoare a fostului premier al României, Adrian Năstase, respingând astfel recursul procurorilor DNA.

adrian nastase eliberat din inchisoareAdrian Năstase este de azi un om liber, după ce Tribunalul București a decis ca fostul premier să beneficieze de prevederile legii privind eliberarea condiționată.

Întrucât decizia de azi a Tribunalului Ilfov este definitivă, Adrian Năstase va fi eliberat în această seară de la Penitenciarul Jilava.

Judecătoria Sectorului 4 a decis pe 23 iulie 2014, că Adrian Năstase, condamnat la patru ani şi şase luni de închisoare, după contopirea pedepselor din dosarele “Zambaccian” şi “Trofeul calităţii”, poate fi eliberat condiţionat, în urma executării unei treimi din pedeapsă.

Propunerea a fost înaintată Judecătoriei Sectorului 4 de comisia responsabilă din Penitenciarul Jilava, care a arătat că Adrian Năstase “a avut un comportament foarte bun pe perioada detenţiei, nefiind sancţionat disciplinar”.

Judecătorul a menţionat că scopul preventiv şi educativ al pedepsei a fost atins, iar funcţiile de exemplaritate şi eliminare temporară ale pedepsei au fost îndeplinite, “astfel încât în viitor să se încadreze într-o viaţă normală, părăsind câmpul infracţional”.

Pentru a putea fi eliberat condiţionat, Adrian Năstase a trebuit să execute o treime din pedeapsa de patru ani şi şase luni de închisoare, respectiv 547 de zile, acesta executând în total 556 de zile de închisoare (la data analizei la comisie – 3 iulie 2014), în care s-au inclus cele 179 de zile efectiv executate din 6 ianuarie, 272 de zile de arest preventiv, de fapt perioada executată în prima condamnare, şi 105 zile considerate executate ca urmare a muncii prestate, respectiv elaborarea unor lucrări ştiinţifice.

În 24 iunie 2014, Curtea de Apel Bucureşti a decis, după contopirea condamnărilor primite de fostul premier în dosarele “Trofeul calităţii” şi “Zambaccian”, să adauge un spor de şase luni la pedeapsa de patru ani pe care o executa fostul premier din 6 ianuarie.

Înalta Curte i-a condamnat în 6 ianuarie, în dosarul Zambaccian, pe Adrian Năstase la patru ani de închisoare cu executare, pe soţia acestuia, Dana Năstase, la trei ani cu suspendare, iar pe Irina Jianu, la patru ani cu executare. Adrian Năstase a fost încarcerat în aceeaşi zi.

În 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, tot de Înalta Curte, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul “Trofeul calităţii”.

Năstase a fost încarcerat prima dată în 26 iunie 2012 şi pus în libertate la 18 martie 2013, ca urmare a deciziei Tribunalului Bucureşti privind eliberare condiţionată.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata