Breaking news

Adio Constituție revizuită în 2014. CCR joacă în continuare pe muzica lui Băsescu

loading...

Curtea Constituţională va dezbate sesizarea lui Băsescu privind Legea referendumului, abia pe 23 octombrie 2013. Astfel că organizarea unui referendum pentru validarea noii Constituții a României odată cu alegerile prezidențiale din decembrie 2014.

basescu constitutieCCR joacă în continuare după cum îi cântă Băsescu. Așa se face că a stabilit ca prim termen de judecare a contestației la legea referendumului abia pe 23 octombrie. Chiar dacă va respinge contestația lui Băsescu, nu mai este timp fizic pentru organizarea unui referendum pentru noua Constituție, în decembrie 2014.

Așadar, Băsescu reușește cu ajutorul CCR, blocarea proiectului de revizuire a Constituției României. Întrucât, prin Decizia nr. 334 din 26 iunie 2013 cu privire la obiecţia de neconstituţionalitate a dispozițiilor Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, Curtea Constituţională a constatat că prevederile legii „sunt constituționale în măsura în care nu se aplică referendumurilor organizate în decurs de un an de la data intrării în vigoare a legii”.

Așadar, dacă CCR respinge contestația lui Băsescu pe 23 octombrie, președintele primește legea cel mai devreme pe 24 octombrie, și trebuie să promulge noua lege a referendumului, în decurs de 20 zile. Așadar legea cu prag la referendum 30% ar intra în vigoare pe 13 noiembrie 2014, timp insuficient pentru a organiza referendum simultan cu primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale.

Drept urmare, cel mai probabil nu vom avea Constituţie revizuită nici în decembrie 2014, întrucât este practic imposibil să organizezi și un referendum pentru revizuirea legii fundamentale, între cele două turui ale alegerilor prezidențiale.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata