Breaking news

95 de ani de la Marea Unire a Principatelor Române

loading...

Românii de pe întreg mapamondul sărbătoresc azi Ziua Națională a României. Azi, pe 1 Decembrie, se împlinesc 95 de ani de când s-a înfăptuit Unirea şi s-a născut România Mare.

marea unire a romanieiDe 95 de ani românii sărbătoresc Unirea Principatelor Române și făurirea României de azi. De 24 de ani, Ziua Națională a României este marcată la 1 decembrie 1918. În urmă cu 95 de ani, la Alba Iulia s-a votat unirea Transilvaniei și Banatului cu România, formând un nou stat, România Mare.

Rezoluția Unirii Marii Uniri a fost citită de Vasile Goldiș la Alba Iulia pe 1 decembrie 1918: „Adunarea națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie / 1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România. Adunarea proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul, cuprins între Mureș, Tisa și Dunăre.

1 Decembrie 1918 are, de fapt, o dublă semnificaţie. Este, pe de o parte, ziua istoricei decizii a Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia, care proclamă unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România, şi, pe de altă parte, ziua în care regele Ferdinand I, alături de Rgina Maria, intră în Bucureşti, după aproape doi ani de exil în inima Moldovei.

Potrivit Constituţiei din 1991, la articolul 12, alineatul 2, data de 1 decembrie este considerată Ziua Naţională a României.

Pe parcursul întregi zile în marile orașe din țară se vor organiza parade militare și manifestări cultural artistice care să marcheze Ziua Națională a României.

La București se va organiza celebra paradă militară de la Arcul de Triumf, la care vor defila în premieră și militari din SUA, Turcia, Polonia și Franța. Manifestări cultural artistice și militare vor avea loc și la orașul Unirii, Alba Iulia.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata