Breaking news

700 de localnici evacuați la Pechea din cauza viiturilor

loading...

Peste 700 de localnici de la Pechea din județul Galați au fost evacuați de autorități din cauza unui nou val de viitură care se abate asupra comunei, după ce un dig a fost rupt de apele râului Siret.

inundatii galatiPe raza județului Galați, echipele Apelor Române, sub coordonarea conducerii ANAR-sediul central, acționează cu utilaje de intervenție pe râul Suhu, în zona localităților Cuca-Pechea-Cuza Vodă-Slobozia-Conachi- Izvoarele.

În dreptul localității Corni, în urma ploilor abundente, s-a produs o deversare a acumulării piscicole Corni, acumulare care are deținător privat. Acumularea are un volum  de 150 mii de mc de apă și evacuează un debit de 12-15 mc/s.

Apa deversează peste coronamentul barajului, având înălțimea de 15-30 cm. Coronamentul a fost erodat pe o lungime de cca. 30 m și pe o adâncime de 0,5 m a fost erodat și taluzul aflat în aval de baraj.

În primă fază, volumul de apă va fi atenuat prin acumularea Suhurlui. Echipele Apelor Române, sub coordonarea conducerii ANAR-București, monitorizează situația de la fața locului și, în acest moment, se caută o locație, în amonte de Pechea, pentru eliberarea surplusului de apă pe terenurile agricole. Indiferent de soluția care va fi adoptată, scopul primordial este acela de protecție a populației.

Au fost avertizate localitățile din aval de Suhurlui și Pechea pentru a fi pregătiți să ia măsurile care se impun în cazul în care situația s-ar putea înrăutăți, inclusiv de evacuare preventivă a populației din zonă.

Ca urmare a avertizării hidrologice COD GALBEN și COD PORTOCALIU emise de INHGA astăzi, începând cu ora 12.00 și până mâine, 14 septembrie, ora 14.00, se menține încă riscul de inundații în zonă.

Se instituie COD GALBEN începând din data de 13.09.2013 ora 22:00 pe râurile din bazinele: Bârlad (judeţele Vaslui şi Galaţi), afluenţii Buzăului mijlociu din judeţul Buzău. 

Se menţine şi extinde COD PORTOCALIU pe râurile din bazinele: Corozel, Geru, Suhu şi Chineja, din judeţul Galaţi.

Se instituie COD PORTOCALIU începând cu data de 13.09.2013 ora 22:00 pe râurile din spaţiul hidrografic Dobrogea (judeţele Tulcea şi Constanţa).

În urma ploilor torențiale, înregistrat în cursul serii trecute, s-a format o viitură rapidă de circa 2 m pe pârâul Perișani, care s-a propagat în aval pe râul Geru, pe raza localităților Smulți, Valea Mărului până aval de Cudalbi, fiind produse pagube: drumuri județene, case, grădini și gospodării au fost inundate.

Tot în urma unei ploi torențiale, petrecute în cursul serii trecute, s-a format o viitură de circa 2 m pe râul Corozel, care s-a propagat pe teritoriul localității Corod.

În urma revărsării apelor, au fost inundate mai multe case, gospodării și anexe. Viitura a fost preluată în acumularea Corod, iar nivelul apei pe râul Corozel a fost scăzut cu 50-60 cm, în urma acestei operațiuni. Acumularea Blânzi nu a fost afectată.

Datorită gradului de instabilitate accentuat, cu precipitaţii sub formă de aversă şi caracter torenţial, fenomenele se pot produce izolat şi în alte bazine hidrografice mici din zonele de deal şi munte din judeţele Vrancea şi Vaslui.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata