Breaking news

Românii nu au încredere în justiție

loading...

Mai mult de jumătate dintre români nu mai au încredere în justiție. Potrivit eurobarometrului dat publicității, joi, de Comisia Europeană, 54% din români tind să nu aibă încredere în justiţie.

justitie romaniaRomânii își pierd încrederea în justiție, instituția care trebuie să aplice legea și să împartă dreptatea.

Eurobarometrul UE arată că 54% din români tind să nu aibă încredere în justiţie, în timp ce media europeană este de 43% .

Mai mult de jumătate dintre cetăţenii UE (53%) tind să aibă încredere în sistemul lor naţional de justiţie, dar nivelul de încredere variază semnificativ de la un stat membru la altul, de la 85% (în Danemarca şi Finlanda) la 24% (în Slovenia).

54% din români tind să nu aibă încredere în justiţie, în timp ce 44% au declarat că tind să aibă încredere.

Întrebaţi dacă statul luptă în mod eficace împotriva corupţiei, 32% din români au susţinut că nu sunt de acord cu această afirmaţie, faţă de 30% media europeană.

Pe de altă parte, 40% din români au o părere destul de bună, iar 7% foarte bună despre independenţa judecătorilor şi a instanţelor în cazurile civile şi comerciale, în timp ce 16% au o părere foarte proastă.

Românii reclamă însă durata procedurilor. 27% au o părere foarte proastă, iar 36% destul de proastă despre durata procedurilor derulate în instanţele judecătoreşti.

În ceea ce priveşte corectitudinea deciziilor în cazurile civile şi comerciale, 39% au o părere destul de bună, 18% – o părere foarte proastă, iar 29% – destul de proastă.

Îndemnaţi să compare sistemul judiciar naţional cu celelalte din Europa, 71% din bulgari, 70% din sloveni şi 69% din români au declarat că sistemele din ţările lor sunt mai proaste decât cele din alte state UE.

Germanii (57%), danezii (55%) şi suedezii (53%) cred că sistemele lor juridice sunt mai bune decât altele din UE.

Românii, în proporţie de 79%, apreciază că funcţionarea justiţiei este o problemă de interes european.

Sondajul a fost efectuat în perioada 30 septembrie – 2 octombrie 2013, în țările membre UE.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata